10.01.2024.

13:33

Foto: printscreen

Zabava

Lukašenko uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon: Predsednik Belorusije odao počast srpskoj glumici (FOTO)

Ivana Žigon i Teatar „Maksim Gorki“ iz Minska nagrađeni su za popularizaciju slavjanske kulture.

Nagrade je uručio predsednik Republike Belorusije, u prisustvu mitropolita beloruskog Venijamina, 9. januara u dvorcu Republike u Minsku, na tradicionalnoj svečanoj božićnoj ceremoniji dodele nagrada „Za duhovni preporod“ i specijalnih nagrada predsednika, a Ivana Žigon bila je jedini inostrani laureat.

Lukašenko je ovom prilikom naglasio da su beloruske vlasti poslednjih godina posebnu pažnju posvetile očuvanju sećanja na događaje iz Velikog otadžbinskog rata.

Informer

 

“Sasvim je očigledno: mir je najvažnija vrednost. Za bilo koji narod, posebno beloruski, upravo zato što znamo njegovu vrednost”, istakao je on.

“Mi ćemo, kao i do sada, težiti savršenstvu i pristojnom nivou našeg kulturnog, duhovnog i društveno-političkog života. Danas svi, ne samo Belorusi, pričaju samo jedno: samo da ne bude rata. Ako postoji rat, onda ne može biti govora ni o kakvoj kulturi, proizvodnji, kvalitetu”, ocenio je beloruski predsednik.

Informer

 

Lukašenko je naveo da neprijatelji Belorusije traže pravi trenutak da je bace na kolena, ali da im ne treba pružiti takvu šansu.

On je govorio i o značaju očuvanja istorijskog sećanja, uključujući i sećanje na Veliki otadžbinski rat, poručivši da je sećanje “garancija mira u budućnosti”.

Informer

 

Dodeli nagrada i svečanom koncertu, koji je okupio više desetina teatara i ansambla i više stotina učesnika, prethodila je izložba o svim laureatima na kojoj je prikazan rad Ivane Žigon u teatru u Minsku sa odlomcima iz predstave „Idiot“, kao i njena knjiga o pozorištu.

Svečanu ceremoniju direktno je prenosila beloruska državna televizija, prenosi portal Srbratstvo.ru.