15.01.2024.

20:25

Foto: Instagram Printscreen/danica_crnogorcevic

Zabava

Kome i zbog čega smeta pesma "Za život Srpske"? Za kratko vreme doživela bum, a onda nestali pregledi na Jutjubu! (VIDEO)

Ova pesma u kratkom vremenskom intervalu postala je, može se reći, jedna od himni srpskog  naroda, ali je po istom scenariju kao i pesma “Veseli se, srpski rode” izazvala i neviđenu buru u  regionu.

Informer

 

Naime, ovoj numeri masovno danima skidaju preglede sa Jutjuba i najverovatnije je do sada  skinuto i više od 150. 000 pregleda, a čak je naprasno izbačena i iz trending, gde je za kratko  vreme dostigla čak sedmo mesto među svim modernim pesmama. 

Kome i zbog čega smeta pesma “Za život Srpske”?

Čini se kao da ljudi koji su digli dževu ili frku oko te pesme i inače imaju problem sa Srbima i Srbijom. Zato traže bilo koji razlog da naprave zamenu teza i jedan sofizam, ali u smislu teksta i poruke pesme ne postoji ništa što bi bilo problematično.

U nastavku pročitajte tekst pesme, čiji je autor Ivan Crnogorčević, suprug Danice Crnogorčević,  koji je ranije rekao da je pesma nastala iz ljubavi prema našem narodu:

"Kad za slavu Svetog Stefana
Ti se sjetiš moga imena
Tad upali svijeću za mene
I za moje vjerne drugove
Čuvaj sine srpsku slogu
Srpsko ime i slobodu

Zavjet naših hrabrih očeva
I najhrabrijih srpskih sinova
Za svaki pedalj zemlje ove
Dali su živote svoje
Ginuli su kao vitezi
Slavom su se ovjenčali"

Podsetimo, Crnogorčević je naveo da je pesmu stvarao sa velikom emociju i ganutošću kojima je  pesma i prožeta.

Informer

Privatna arhiva

 

 

 

- Pesma može da simbolizuje i odnos muža i žene. Muža koji je otišao u rat i koji je ostavio život za Republiku Srpsku. Tako da će se pronaći, manje-više, svi u toj pesmi - rekao je Crnogorčević, koji je sveštenik Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici.

On je i tada istakao da pesma ne pominje nikoga u negativnom kontekstu, nego je inspirisana  emocijama koje simbolizuju zavet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano kako na  prostoru Republike Srpske, tako i u drugim srpskim zemljama.

- Pesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome. Pesma nema nikakve ratne, nikakve šovinističke konotacije - naglasio je Crnogorčević.