Autor: S. Kostić

18.01.2024.

14:38

Foto: Printscreen You Tube

Zabava

Film o Bati Živojinoviću pogledalo više od milijardu ljudi u svetu, a njegov sin otkrio koliko je zaradio - cifra je sramotna!

Zabluda je da glumci uzimaju ogroman novac za svoje uloge, naročito za one koje ih vinu u zvezde. Najbolji primer za to je Velimir Bata Živojinović, koji je za ulogu Valtera u filmu "Valter brani Sarajevo" zaradio svega 4.800 dolara!

Bata za života nikada nije pričao o svom honoraru u tom filmu, ali je njegov sin Miljko Živojinović posle 52 godine od premijere ispričao kolika je bila zarada našeg legendarnog glumca.

Informer

Miljko Živojinović, Batin sin

Miljko kaže da je Bata zaradio 80.000 dinara, što je po kursu iz 1972. godine nešto manje od 4.800 dolara. Prosečna plata u SFRJ je te godine bila 1.500 dinara, što znači da je Bata tada zaradio 53 prosečne zarade.

- Imao sam 10 godina kad se snimao "Valter brani Sarajevo", pa i nemam neka posebna sećanja. Otac i ja nikada nismo pričali o tome šta je moglo da se kupi od tog honorara. Danas se mnogo spekuliše o tome, a zaboravlja se da smo živeli u jednom drugačijem društvu, gde niko nije odskakao po primanjima - kaže Miljko za Informer i dodaje: 

Informer

Bata Živojinović u filmu "Valter brani Sarajevo"

- Kultura je i tada bila u drugom planu. Bata je više od pola filmova igrao "na učešće". Pola honorara bi dobio odmah, a ostalo posle distribucije. Naravno, retko kada se desilo da mu taj drugi deo zarade ikad isplate.

Bata je u jednom od mnogobrojnih intervjua ispričao kako je dobio ulogu Valtera.

- Završio sam snimanje nekih filmova i te 1972. godine reditelj Hajrudin Šiba Krvavac me je pozvao da dođem u Sarajevo. Dao mi je scenario filma u ruke i pitao me je da li hoću da igram, nije mi čak tražio ni probno snimanje. Prihvatio sam ulogu na prvu loptu i posle toga sam igrao u svim njegovim filmovima - ispričao je glumac.

Informer

Ljubiša Samardžić i Bata Živojinović u filmu "Valter brani Sarajevo"

Osim Bate, sjajnim honorarima u filmu "Valter brani Sarajevo" nisu mogli da se pohvale ni Ljubiša Samardžić i Pavle Vuisić. Ljubiša je za svoju ulogu Zisa zaradio 50.000 dinara, a Pavle, koji je igrao otpravnika vozova, skromnih 20.000 dinara.

Bata Živojinović preminuo je u maju 2016. godine u Beogradu.