24.01.2024.

18:52

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Zabava

Ekskluzivno! Reditelj Mateo Garone za Informer: Želim da snimam i stvaram u Srbiji (FOTO)

U centru priče filma "Ja, kapetan" su dva migranta koja beže iz Senegala u Evropu. Zbog čega ste odlučili da obrađujete tu temu?

- Želeo sam da pokažem ljudima šta sve oni dožive na svom putovanju za bolji život. Neki od njih nikada ne stignu do cilja, već preminu od prevelikog napora, budu ubijeni ili poginu. Film govori o ljudskim pravima, a to je vrlo važno.

Kako ste izabrali glavne glumce?

- Na kastingu. Ti momci koji igraju glavne uloge su sjajni. Radio sam mnogo intervjua sa Afrikancima i verujte mi da od njih 500 samo je pet ili šest njih nekada otišlo u bioskop. Drago mi je da sam izabrao sjajne ljude za film.

Informer

 

Volite li da rizikujete kada su u pitanju teme koje obrađujete?

- Da. Volim da izađem iz zone komfora. Jedva čekam da prođe festivalski život ovog filma jer se osećam kao da sam u političkoj kampanji. Idem iz države u državu, posećujem festivale i promovišem film.

"Ja, kapetan" je nominovan za Oskara u kategoriji najbolji strani film. Kako ste reagovali kada ste to čuli?

- Malopre me je nazvao prijatelj i rekao mi tu sjajnu vest. Nominovan sam sa još četiri filma. Kustendorf mi je doneo sreću. Izašle su i kvote za klađenje i moj film je na trećem mestu od pet, koliko nas je nominovano u toj kategoriji. Neka najbolji pobedi.

Informer

 

Šta je po vama presudno da film dobije pažnju Američke filmske akademije?

- Da bude viđen. Filmovi koji imaju velike budžete i jake distributere dopru do brojnih gledalaca i članova komisije Akademije. Moj film nije imao tu vrstu potpore i time je ova nominacija još veći uspeh. Ostalo nam je još mesec dana do dodele i to je vreme za koje moramo da učinimo sve da film pogleda što više članova Akademije koji na kraju glasaju. Ukupno ih ima 10.000, pa vi vidite koliki je to broj.

Ovo je treći put da ste u Srbiji. Šta vam se najviše dopada u našoj zemlji?

- Jeste, ali svaki put sam bio samo ovde, na Mećavniku, okružen planinom, i nisam posećivao druge delove Srbije i vaše gradove. Tako da me je malo sramota da pričam šta najviše volim u Srbiji jer je nisam dobro upoznao.

Informer

 

Da li biste voleli da radite u Srbiji?

- Da, voleo bih da snimim neki film u Srbiji. Tada bih sigurno imao vremena da bolje upoznam vašu zemlju i mogao bih da vam kažem šta mi se najviše sviđa.

Obožavam Kustendorf jer je narodski festival

Šta vas najviše privlači na Kustendorfu?

- Atmosfera, koja je veoma intimna, jako mi se dopada. Ima mnogo mladih autora. Osećaj da smo svi zajedno i da po ceo dan gledamo filmove, a uveče pravimo žurke sjajan je. Volim ovaj festival zato što je narodski, a i ne mogu da odbijem poziv Emira Kusturice jer mi je veliki prijatelj.