26.01.2024.

11:28

Foto: Informer/youtube printscreen

Zabava

Emir Kusturica za Informer: "Da je festival poput "Kustendorfa" postojao kada sam ja počinjao, bilo bi mi mnogo lakše!"

Festival je svečano otvorio osnivač Kustendorfa, reditelj Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković. 

Emir je sada, specijalno za Informer, progovorio o samom festivalu, ali i o tome šta je sve potrebno kako bi se snimio jedan kvalitetan film. 

Informer

 

- Po filmovima koje gledamo na festivalu može se osetiti da je propalo veliko resetovanje u svetu, ma koliko god se razvijale ideje o biolaboratorijama. To se oseća i vidi i u studentskim filmovima i u onima koje rade ozbiljni reditelji jer se u njima vidi sve više slobode. To je zato sto su se dobri autori otrgnuli od te ideje brkanja realnosti i realizma koje su stvorile televizije sa svojim rijaliti programima. Zato je ovogodišnji festival pod sloganom "Ne nadzor, kinematografija". Filmovi "Ja, kapetan" i "Komandant" koje smo odgledali na festivalu pokazuju to da bi mogao da se snimi jedan film neophodno je da čitava ekipa bude dobra i da od priče, preko slike pa sve do zvuka sve bude zanatski kako treba, a ne kao kod nas gde se sve radi usput i svi znaju da režiraju i da budu scenografi i kamermani - rekao je Kusturica. 

Emir je otkrio da bi njemu na početku karijere bilo mnogo lakše da je u to vreme postojao Kustendorf. 

- Da je ovakav festival postojao kada sam ja počinjao svoju karijeru bilo bi mi mnogo lakše jer se ovde na Kustendorfu može shvatiti da je za dobrog reditelja neophodna dobra priča i da je neophodan zanat i ideja i da reditelj samo tako može da napravi dobar proizvod koji će predstavljati i njega i njegovu državu - izjavio je Kusturica za "Informer".