31.01.2024.

08:52

Foto: printscreen

Zabava

Dirljiva scena na koncertu Danice Crnogorčević! Uz sliku stradale devojčice u "Ribnikaru" zapevala ove stihove! (VIDEO)

Pevačica je sinoćni koncert posvetila žrtvama u masakru koji se dogodio prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kad je dečak Kosta K. usmrtio devet svojih vršnjaka i čuvara škole.

Danica je koncert započela pesmom "Rasti, moj zeleni bore", a onda se obratila svim prisutnima. 

- Razgovarala sam sa jednom majkom koja mi se prva javila, njena ćerka Adrijana je uvek sa radošću za života pevala moje pesme, vaspitavala se u duhu tradicije. Došli smo zajedno na ideju da žrtvama posvetimo koncert, ovo je koncert duhovne muzike. Svi u tim pesmama možemo da nađemo smisao naše vere, nade, ljubavi. Čula sam se sa roditeljima te dece, naravno, to je osetljiva tema. Hristos Voskrese - poručila je Crnogorčević, a onda zapevala stihove vladike Nikolaja Velimirovića i numere kao što su: "Marijo slavna", "Govori, Gospode" i "Vjera vječna, vjera slavna"...

Dok je Danica pevala, majka devojčice koja je ubijena u pomenutoj školi nije mogla da zadrži suze, pa ju je sve vreme tešila prijateljica koja je bila uz nju, a pored njih dve na jednom sedištu stajala je slika male Adrijane, koja je obožavala Danicu Crnogorčević i njenu muziku. 

Informer

 

Koncert je bio raznolik i sadržajan, a povodom praznika i školske slave Svetog Save, koji se obeležava 27. januara, Crnogorčević je uz glasove ostalih muzičara izvela akapela stihove Vojislava Ilića - "Ko udara tako pozno". 

"Orahovcu bašto rajska" etno-umetnica je najavila kao pesmu "koja dolazi iz srca Orahovca", a posetioce je raspevala uz "Tamo daleko" i Srpkinjica jedna mala", uz koje su joj se na pozornici pridružili u narodnim nošnjama članovi Kulturno-umetničkog društva "Lira" iz Beograda. 

Informer

 

Gost sinoćnjeg koncerta bio je i hor "Srbadija" iz Bijeljine, koji je uz ostale muzičare pratio u stopu Danicu. 

Pozdravljana burnim aplauzima posle svake pesme, poput crnogorske "Još ne sviće rujna zora" i hercegovačke "Nema raja bez rodnog kraja", Crnogorčević je raspevala dvoranu i uz "Ovo je Srbija", "Kosovski božuri", makedonske "Sokol pie vodu na Vardarot", "Makedonsko devojče", ali i rusku numeru "Kaćušu".

Pred ispunjenom dvoranom, koncert je priveden kraju uz gromoglasan aplauz i tradicionalne pesme, pa je tako publika sa Danicom u jedan glas zapevala "Srpkinja je mene majka rodila", "Sini jarko sunce sa Kosova", "Oj Kosovo, Kosovo" i "Oj svijetla majska zoro". 

Informer

 

Kao poslednji segment koncerta i onaj koji ostaje da odzvanja u ušima i srcima svih prisutnih, dvoranom su se zavijorile i zapevale dve pesme: "Za život Srpske" i "Veseli se srpski rode", uz gromoglasne ovacije publike i usklike patriotizmu. 

"Veseli se, srpski rode" je sinoć imala posebnu posvetu, a u to ime je Danica uzela fotografiju tragično stradale Adrijane u "Ribnikaru" i zapevala dobro poznate stihove, koje je i Adrijana naviše volela, a publika je u tom momentu zaplakala. 

Informer

U video-snimku ispod pogledajte mali deo koncerta: