09.03.2024.

17:13

Foto: instagram/shutterstock

Zabava

Bruka i sramota! Belgijski umetnik osuđen za seksualno uznemiravanje studentkinja gostujući profesor u Beogradu

Pored predavanja, tom prilikom će biti promovisana i njegova knjiga "Od akcije do glumačke interpretacije – Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka" u izdanju Instituta za umetničku igru.

I, ništa od ovoga ne bi bilo upitno da upravo jedan od najkontroverznijih evropskih umetnika,  nije osuđen od strane belgijskog suda za maltretiranje i nasilje nad pet žena, uz nepristojan napad na jednu od njih!

Naime, sud u Antverpenu je potom izrekao uslovnu kaznu od 18 meseci i takođe naložio Fabru da svakoj ženi isplati simboličnu odštetu od jednog evra, piše flamanski list De Morgen.

Oslobođen je za krivična dela protiv druge žene. Fabr se suočio i sa optužbama za seksualno uznemiravanje i nepristojan napad nakon trogodišnje istrage Arbeidsrechtbank Anvers, tribunala specijalizovanog za radne sporove. 

Kako Informer nezvanično saznaje od svojih izvora, pored toga, ovog profesora je za nedolično ponašanje i seksualno uznemiravanje optužila i grupa studenata. Čak dvadesetoro igrača iz trupe tvrdilo je da su trpeli godine svakodnevnog ponižavanja i o tome napisali otvoreno pismo.

Prema njihovim rečima, pored toga imali su i "polutajne" fotografske seanse u kojima su igračima nuđene pare i savetovano im da uzmu alkohol i drogu kako bi se osećali "oslobođenije".

Fabr je optužen i da je ponižavao žene na probama "sa bolnim i često otvorenim seksističkim kritikama".

- Umetnost je zaista doživela ozbiljan udara kada smo dozvolili, da jedan takav čovek o čijim zlodelima su pisali ne samo mediji u svetu, već i u našoj zemlji, bude gost i predavač našoj deci. Da, pored toga njegov dolazak najavljujemo na "sva zvona" i hrabrimo studente, buduće mlade umetnike, kako će upoznati vajnog profesora. A, zašto niko ne kaže, da je upravo taj profesor radio protiv zakona i bio sa njegove druge strane?! - ističe naš sagovornik.