15.05.2024.

15:07

Foto: Boško Đorđević

Zabava

Jubilarno 50. izvođenje predstave "64 " u Ateljeu 212 (FOTO)

Posle internacionalno uspeha drame "Tri zime", praizvedene u National Theatre u Londonu i ovenčane najprestižnijom svetskom nagradom za dramske autorke na području engleskog jezika "Susan Smith Blackburn", Atelje 212 postavlja praizvedbu nove drame autorke Tene Štivičić "64", u režiji Alise Stojanović. Ova drama trebalo je da bude praizvedena u Beogradu i istovremeno sa praizvedbom njene drame "Lowe and Apocalypse", napisanoj po narudžbini za londonsko pozorište Arcola, ali je ta premijera pomerena do ponovnog otvaranja britanskih pozorišta. 

Informer

Scena iz predstave "64"

Od Evropske autorske nagrade i Nagrade za inovativni dramski tekst (Heidelberg Stuckemarket, 2008) za dramu "Fragile", Tena Štivičić je jedna od najcenjenijih autorki u evropskim pozorištima. Osim u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, dve njene drame (Dvije i Svici) izvedene su i u Beogradu, upravo u Ateljeu 212.

U drami "64" Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretomo čekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo. 

Informer

Scena iz predstave "64"

Na pragu četrdesetih Eva i Danijel  trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu. 

Ali na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, finansijske egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da neuspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primoranih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uverenja.

Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Informer

Scena iz predstave "64"

“64” je drama o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti.

U predstavi igraju: Hana Selimović, Miloš Timotijević, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailovići Denis Murić.
Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja JelisavetaTatić-Čuturilo, a kompozitor Ivan Brkljačić.

Informer

Scena iz predstave "64"

Premijera predstave "64" bila je 21.aprila 2021.na sceni Petar Kralj.