15.05.2024.

15:33

Foto: Informer

Zabava

Otvoren 26. Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra" (FOTO)

U pozorištu za decu i mlade u Kragujevcu počela je “Zlatna iskra”, Međunarodni lutkarski festival koji se pod pokorivetljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Kragujevca održava 26. put.

Svečano otvaranja festivala koji originalnim, kvalitetnim i svestranim lutkarskim produkcijama decenijama obogaćuje pozorišni život Kragujevca i zemlje, upotpunili su zvuci Gudačkog kvarteta Simile, a učesnike i publiku pozdravila je direktorka pozorišta, Jelena Stojanović Patrnogić, poželevši gostima lepo i kvalitetno provedeno vreme na programima.

Ovogodišnja “Zlatna iskra” apsolutno pripada savremenim lutkarskim trendovima jer je zastupljen program koji se obraća svim ciljnim grupama.

- Imamo predstave za žene, decu, učenike osnovnih škola, mlade, a biće i predstava za odrasle - rekla je Patrnogić, istakavši da je posebno interesantno što se ove godine predstave međusobno potpuno razlikuju. 

Informer

 

U takmičarskom delu programa, najavila je ona, biće 13 predstava koje će pokazati potpuno različite mehanizme animacije. 

Publika će imati priliku da pored predstava koje pripadaju klasičnom tipu vođenja lutaka vide i animacije koje se tiču svetla, seniki, sublimacije plesa i animacije lutaka.

Sve produkcije su novijeg datuma, prošle godine su imale svoje premijere i za nepunih godinu dana postigle izuzetne rezultate u zemljama iz kojih dolaze. 

Informer

 

- Festival je ove godine veoma jak, a gosti su se sami javljali  da prisustvuju kako bi videli šta je ove godine u Evropi aktuelno, što znači da je odlično ocenjen od strane stručne javnosti i pre nego što je počeo - navela je Patrnogić.

U takmičarskom delu programa učestvuju predstave pozorišta iz Španije, Nemačke, Italije, Češke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Francuske i Srbije dok će bogat ptateći program sa dosta kreativnih radionica biti realizovan na sceni i i dvorištu Pozorišta za decu i mlade u Kragujevcu, Domu omladine, Kući Đure Jakšića i Dramskom studiju “Petar Pan”.