16.05.2024.

14:23

Foto: Informer

Zabava

U Kragujevcu otvoren sajam knjiga: "Verujem u ljubav na prvu stranu" (FOTO)

U Kragujevcu je sinoć na Trgu Radomira Putnika počeo 14. Sajam knjiga pod sloganom "Ljubav na prvu stranu". 

Sajam u organizaciji  "Šumadija sajma", Ustanova kulture “Koraci” i Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”, svečano je otvorio srpski i bosanskohercegovački pisac, novinar i prevodilac Muharem Bazdulj koji je Kragujevac uporedio sa značajnim gradovima regiona i Evrope.

Informer

Muharem Bazdulj

"Postoji određena simbolika u tome što je ovaj sajam upravo u Kragujevcu, gradu koji je bio prestonica Srbije. Sajmovi na otvorenom postoje i u drugim evropskim gradovima koji su u svojoj u bogatu istoriju ubeležili činjenicu da su nekada bili prestoni. Poljski Krakov, ruski Petrograd, crnogorsko Cetinje… srpski Kragujevac. Ono što je najvažnije, pomenuti gradovi, iako više nisu prestonice država na neki su način ostali prestonice kulture", rekao je nagrađivani književnik koji je od 2012. godine dežavljanin Srbije.

Informer

 

Na 14. Sajmu knjiga u Kragujevcu gosti su, pored Muharema Bazdulja i druga značajna imena moderne književnosti - Aleksandar Janjušević, Vladan Matijević kao i izdavačke kuće poput domaćih UK “Koraci”, “Valkira”, “Akia”, “Mali princ”…

Sajam knjiga “Ljubav na prvu stranu” radiće do subote, 19. maja uz brojne prateće kulturne sadržaje. Štandovi tokom svih dana manifestacije biće otvoreni od 9 do 21 čas.