Autor: S. Kostić

21.05.2024.

11:13

Foto: Wikipedia/Jugoslovenska kinoteka

Zabava

"Mortus pijan glumio Tita, držao sam ga da ne padne!" Ovako je Bata Živojinović pričao o holivudskoj zvezdi

Holivudski superstar Ričard Barton namučio je ekipu filma "Sutjeska" jer je na snimanje dolazio mrtav-pijan!

Slavni glumac je davne 1971. godine došao u Jugoslaviju da na filmskom platnu ovekoveči Josipa Broza Tita, predsednika tadašnje Jugoslavije.

I dok je Tito bio presrećan što će jedan takav glumac da ga igra, Bartonova ljubav prema viskiju namučila je filmsku ekipu, posebno reditelja Stipa Delića i glumca Velimira Batu Živojinovića koji je takođe igrao u tom projektu. 

Informer

Ričard Barton kao Tito u filmu "Sutjeska"

- Ričard je bio upotrebljiv samo do podne. Posle toga je na pauzama snimanja pio visiki i vrlo brzo bi se napio. Zbog toga je u mnogim scenama sniman samo do pola jer su mu producenti pridržavali noge ne bi li se prosuo na zemlji. Tokom jedne scene se toliko klatio da sam ga i ja držao oko struka da bismo mogli da završimo snimanje. Tokom snimanja je boravio u jednoj vili u Dubrovniku i tražio je da mu se tamo dopremi ogromna količina "čivasa". Tako da je skoro sve vreme bio pod "gasom" - ispričao je jednom prilikom Bata Živojinović.

Informer

Ričard Barton kao Tito u filmu "Sutjeska"

Producent filma Nikola Popović jednom prilikom je objasnio odakle to da baš Barton glumi Tita.

- Sastao sam se sa Ričardom u Londonu i rekao mu: "Vi, gospodine Bartone, morate da igrate Tita!". Odgovorio mi je: "Dajte mi malo vremena da odlučim". Sutra ujutru me je nazvao i rekao mi da pristaje - otkrio je Popović.

Informer

Bata Živojinović u filmu "Sutjeska"

Reditelj filma Stipe Delić je jednom prilikom ispričao da je Barton za ulogu Tita u filmu "Sutjeska" dobio honorar od četvrt miliona dolara, što je u to vreme bila velika ogromna svota novca.

- Pre Bartona u obzir za ulogu Tita bili su razmatrani Bekim Fehmiju, Stevo Žigon, Vanja Drah, Marko Todorović, Marlon Brando, Piter O'Tul i Pol Njumen. Ričard je za ulogu Tita dobio honorar od 250.000 dolara plus mali procenat od prodaje filma na Zapadu - ispričao je reditelj Delić.