22.05.2024.

12:47

Foto: Tanja Andric/tanjug

Zabava

Konstrakta nastupa na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu na Niškoj tvrđavi

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić Konstrakta u pratnji benda "Zemlja gruva" na Niškoj tvrđavi.

Ana Đuric Konstrakta, je srpska pevačica i kantautor.

Predstavljala je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. u Torinu sa pesmom "In corpore sano", gde je zauzela odlično peto mesto.

Informer

Konstrakta

Debitovala je kao članica elektronske grupe "Mistakemistake" u ranim dve hiljaditim, ali se za nju tek čulo na srpskoj sceni kada je nastupala kao vokal u grupi "Zemlja gruva!".

Grupa je Izdala tri studijska albuma: "VTF Is Gruveland" (2010), "Dino u Zemlji Gruva" (2013), sa obradama pesama hrvatskog pevača Dina Dvornika, i "Šta stvarno želi" (2016). Neki od najpoznatijih hitova benda su "Najlepše želje" (2010), "Nisam znala da sam ovo htela" (2011) i "Jače manijače" (2013).

Objavljivanjem singla "Žvake" u junu 2019. Konstrakta nastavlja solo karijeru.

Informer

Konstrakta

U martu 2020. objavljuje "Neam šamana" (I Ain't Got No Shaman), inspirisana tabloidnim člankom o tome kako Emina Jahovic traži pomoc od šamana da prebrodi svoj razvod od Mustafe Sandala.

Konstrakta je 28. februara 2022. objavila svoj projekat Triptih (Triptih), 12-minutni muzički spot za tri pesme "Nobl" (Noble), "In corpore sano" (U zdravom telu) i "Mekano" (Mekano).
Koncept projekta je kreirala sama Konstrakta, uz Anu Rodic i Maju Uzelac.

Držala je rekord kao prvi srpski izvođač koji je dostigao najveći broj mesečnih slušalaca na striming platformi Spotify sa više od 1,3 miliona ljudi u maju 2022. Pored ogromne podrške srpske javnosti, Konstrakta je dobila i otvorene pohvale brojnih regionalnih javnih ličnosti, poput Porfirija, Patrijarha srpskog i Novaka Đokovića.

Informer

Konstrakta

Takođe je dobila pohvale od kolega muzičara i kompozitora kao što su Tonči Huljic za svoje tekstove, muziku i vizuelni prikaz.

Krajem maja 2022. godine nastupa po prvi put nakon Evrovizije na festivalu Sea Star u Umagu (Hrvatska), pred procenjenom publikom od blizu 20.000 ljudi! Naknadno, Konstrakta i "Zemlja groova!" postaju prvi lokalni hedlajneri na glavnoj bini Exita u julu 2022. godine.

Inače, Zemlja groova je već nastupala na Nišvillu 2011. sa Zoe Kidom, kada im se na bini pridružio i proslavljeni saksofonista Hans Dalfer.

Konstrakta uživo nastupa sa bendom kombinujući elektroniku i live svirku pod uticajem različitih muzičkih žanrova, uz vrlo originalan vizuelno koreografski koncept koji ostavlja jak utisak na publiku i donosi veliku količinu pozitivne energije.