Autor: S. Kostić

28.05.2024.

08:39

Foto: Printscreen You Tube

Zabava

Smrt srpske glumice prekinula snimanje "Balkan ekspresa"! Otkrivena tajna kultnog filma: "Redom su krenuli da umiru jedan po jedan"

Kada se 1983. godine u bioskopima pojavila grupa sitnih lopova Pik (Bora Todorović), Popaj (Dragan Nikolić), Lili (Tanja Bošković), Stojčić (Bata Živojinović) i Tetka (Olivera Marković), niko nije ni slutio da će film "Balkan ekspres" postići toliki uspeh.

Nakon šest godina od premijere snimljen je i drugi nastavak "Balkan ekspresa", ujedno i miniserija. 

Informer

Scena iz filma "Balkan ekspres"

Posle skoro 25 godina od premijere prvog dela filma, producenti na čelu sa scenaristom Gordanom Mihićem došli su na ideju da snime i treći nastavak ovog popularnog ostvarenja.

Informer

Scenarista Gordan Mihić

- Insistirao sam da se u trećem nastavku filma nađe originalna glumačka postava kako se ne bi izgubila magija prvog dela. Olivera Marković je u to vreme već bila rovitog zdravlja, ali je pristala da se ponovo nađe u ulozi Tetke, kao i ostala originalna glumačka ekipa. Na oduševljenje svih, snimanje je trebalo da počne 2007. godine - ispričao je jednom prilikom Gordan Mihić.

Informer

Olivera Marković u prvom delu filma "Balkan ekspres"

Odjednom je sve počelo da se odugovlači, a na kraju je sve palo u vodu zbog Oliverine smrti 2011. godine.

- Predprodukcija se neplanirano otegla. Snimanje koje je bilo zakazano za leto 2007. je odloženo. Projekat je zahtevao velika ulaganja, a RTS nije uspeo da pronae filmskog koproducenta. U međuvremenu, Oliveri se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Pričalo se da će ulogu Tetke preuzeti Milena Dravić ili Mira Banjac. Od svega toga nije bilo ništa. Olivera je umrla 2011. godine, a onda su nas redom napustili i Bora (2014), Dragan (2016) i Bata (2017) - objasnio je Mihić.

Informer

Bora Todorović, Bata Živojinović, Dragan Nikolić u filmu "Balkan ekspres"

Prema njegovim rečima, radnja trećeg nastavka trebalo je da bude smeštena 1999. godine za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

- Bilo mi je zanimljivo da likove smestim baš u taj period, da publika vidi kako će se simpatični lopovi koji sviraju putujući po Srbiji snaći u tom teškom vremenu za našu zemlju. Sitni lopovi ponovo će u prelomnom istorijskom momentu zasijati unutrašnjim sjajem, kada to niko od njih ne očekuje. To je dokaz da ne postoje nevažni ljudi i da često u životu mogu prijatno da nas iznenade oni koji naizgled ne zaslužuju naše poverenje - ispričao je tada slavni scenarista.