29.05.2024.

15:57

Foto: Z. G.

Zabava

Užičani na Krfu odali počast stradalim srpskim vojnicima (FOTO)

Udruženje guslara "Pravo u žicu" iz Užica i etno-sekcija iz Požege bili su učesnici programa “Dani srpstva” na Krfu na poziv Pravoslavnog sportskog udruženja "Sveta Srbija". 

Prema rečima Ivane Ivanović iz udruženja “Pravo u žicu” kaže da su obišli brojna obeležja posvećena srpskim vojnicima, kao što su spomen-obeležjima junacima gvozdenog puka na Kratokrakijani, Guviju - mesto na kom se srpska vojska iskrcala nakon povlačenja u Prvom svetskom ratu, Srpsku kuću - muzej posvećen stradanju srpske vojske tokom Albanske golgote, crkvu Svetog Spiridona, ostrvo Vido poznato kao Plava grobnica, selo Agios Mateos, gde se nalazi kamp Svete Srbije pod nazivom "Stopama naših predaka".

Informer

 

- Nakon formalnog dela i prijema kod gradonačelnika Krfa, program je otvorio hor Sabornog hrama presvete Bogorodice. Etno-sekcija iz Požege nastupila je zajedno sa Udruženjem guslara "Pravo u žicu" iz Užica u premijernoj izvedbi dramskog komada "Gusle u savremenom svetu" u kome se iznosi značaj i uloga gusala u životima mlađih generacija, a čiji tekst potpisuju Vladimir Đorđević i ja - kaže Ivana i dodaje da je prikazan vez kao tradicionalni način ukrašavanja nošnje kod Srba, ali i Grka od kojih je i potekao, a zatim su nastupili guslari Stefan Tomonjić pesmom "Ispovest srpskog vojnika sa Krfa" i guslar Darko Lečić uz odlomak iz pesme "Mojkovačka bitka". 

Informer

 

Ivana kaže da su svi  još pod velikim utiscima.

- Slušali smo javni čas istorije profesora Dragiše Stamenkovića u pratnji izvedbe hora Sabornog hrama iz Podgorice i guslara Stefana Tomonjića i Darka Lečića. Imali smo šetnju od Srpske kuće do Crkve Svetog Spiridona obučeni u narodnu nošnju sa ciljem prikazivanja lepote srpske narodne tradicije i folklora meštanima Krfa. Bili smo na liturgiji na ostrvu Vido koju je sasluživao Visokoprepodobni arhimandrit Makarije, iguman Hilandarski - kaže Ivana.

Informer

 

Počast stradalim vojnicima odata je kazivanjem stihova Bojićeve "Plave grobnice", koja se smatra jednom od najupečatljivijih izraza osećanja povodom stradanja srpske vojske, pored poznate pesme "Tamo daleko", a u kampu Svete Srbije, koji već više od deceniju okuplja najtalentovaniju omladinu iz regiona, odata je počast vojnicima Drinske divizije.