30.05.2024.

09:55

Foto: YouTube printscreen

Zabava

Srpski glumac igrao sa Milenom Dravić pa odustao od glume: "Imao sam potrebu da se sakrijem i da stvaram u miru i tišini" (FOTO/VIDEO)

Film "Vrata ostaju otvorena" bio je prvi naslov u kom je zaigrala Milena Dravić. Ona je posle ovog filma izgradila blistavu karijeru i u godinama koje su usledila postala je veliko ime sprskog i jugoslovenskog glumišta. U istom filmu je debitovao i Radomir Vergović, koji je posle ovog naslova shvatio da gluma nije poziv za njega i odlučio se za neki drugi životni put.

Informer

Milena Dravić

Rade Vergović je rođen u Užicu 1939. godine. Bio je vrsni gimnastičar i završio je Višu pegagošku, a tokom svojih studija na Akademiji primenjenih umetnosti ekipa filma "Vrata ostaju otvorena" ga je primetila u Knez Mihajlovoj ulici i pozvala na audiciju. I nakon brojnih probi, pripala mu je glavna uloga.

U filmu "Vrata ostaju otvorena", Vergović tumači lik Petra, maloletnog delinkventa koji beži iz popravnog doma. Tražeći utočište, on odgovara na oglas porodice koja traži unuka nestalog u Drugom svetskom ratu.

Petrove planove da ih prevari i opljačka, kvari to što je prvi put u životu dočekan sa ljubavlju i pažnjom, a još više činjenica da se zaljubio u svoju novu "sestru" Mariju, čiji lik tumači Milena Dravić.

Uprkos tome što je film u Puli doživeo ovacije i što je zajedno sa Milenom postao jugoslovenska zvezda, Vergović je znao da gluma nije njegova ljubav.

Informer

Rade Vergović u filmu "Vrata ostaju otvorena"

- Bio sam uveliko "zaražen" slikarstvom, pa sam posle još jedne epizodne uloge u filmu "Naš auto" odustao od velikog platna. Posvetio sam se, bez rezerve, onom manjem. Diplomirao sam jureći za svojom poetikom, počeo sam da izlažem, imao sam potrebu da se sakrijem u atelje, da stvaram u miru i tišini. Tako sam okončao svoju filmsku karijeru - rekao je on svojevremeno, pisale su Novosti.