31.05.2024.

13:18

Foto: zoran sinko/tanjug

Zabava

Slovenačka grupa Laibach urnisala Bajagu: "On je simpatičan dementni ribar!"

Grupa Laibach reagovala je na priču Momčila Bajagića Bajage o bendu Ramštajn koju je ispričao u podkastu Agelast.

Slovenački bend se saopštenjem oglasio za portal Headliner.rs.

"S obzirom na to, da je izjava Momčila Bajagića Bajage o Ramštajnu u Laibachu postala viralna, možda je ipak higiejenski da se na nju odzovemo. Sa Bajagom, koji je inače simpatičan i respektabilan gospodin i relevantan popularni umetnik, sreli smo se jednom u Beogradu, u SKC. Bilo je to bilo povodom našeg koncerta 1997 godine, kada je stavio svoje ime u odbranu Laibacha, jer je naš nastup u srpskome glavnom gradu (Hala sportova 14. novembar) tada skoro bio zabranjen.

Informer

Momčilo Bajagić Bajaga

No, priča, koju sada širi, spada više u folklor klasičnog srpskog humora i dementnog ribarskog preterivanja. Istina je samo to, da su Ramštajn na početku bili veliki Laibach fanovi i da su kod Laibacha pronašli osnovnu inspiraciju za svoju muzičku i stilsku usmerenost. A da bi se Laibach ikada nudio Ramštajnu kao predgrupa, to nikako ne drži. Laibach je otklonio i saradnju sa U2, koji su u početku 90-ih izrazili želju, da nastupimo kao njihova predgrupa na stadionskoj turneji. Takvih poziva od velikih grupa bilo je još nekoliko. Mi smo se sa momcima iz grupe Ramštajn inače nekoliko puta i susreli, ali to su bili uglavnom uljudni sastanci, jer su nas oni hteli lično spoznati. Članovi Ramštajna su obično redovno dolazili na naše koncerte u Berlinu. U Sloveniji su Ramštajn nastupili samo dva puta, februara 2005. (Hala Tivoli) i aprila 2013. (Arena Stožice). Spisak svih njihovih i naših nastupa – i još mnogo – toga može se proveriti na internetu, kao i podatak da li je Murska Sobota ‘tamo negde’ na granici Austrije i Italije", saopštio je Laibach.

Podsetimo, Bajaga je rekao sledeće:

"Ja sam svirao sa Laibachom, sa Ramštajnom pre jedno 30 godina na nekom festivalu u Sloveniji, kada su oni bili totalno nepoznati. I oni su bili kao eno neki ludaci iz Nemačke, idu sa tri kombija. U jednom se voze, u drugom je oprema, a u trećem su gnjuračka odela i one sprave za bacanje vatre. I svi smo bili u fazonu - šta im je?", rekao je Bajaga i dodao:

Informer

Grupa Rammstein

"A njima su Laibach bili idoli i tu se desi jedna nezgodna stvar po Laibach. Oni su tražili od organizatora da upoznaju Laibach. I ovi kažu kao: "Ko je Rammstein?" I uglavnom, otkače ih. I posle jedno dve godine Laibach ono radi ovde, ali Rammstein pravi veliku turneju po Evropi, već su razbili maksimalno, i onda ovi iz Laibacha pitaju da li bi mogli da budu predgrupa. I ovi kažu: "Naravno da ne", rekao je Bajaga.