14.06.2024.

09:37

Foto: Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zabava

Premijera predstave "Kramer protiv Kramera" u Beogradskom dramskom pozorištu

Predstava "Kramer protiv Kramera", čija je premijera 15. juna (20:00) u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), bavi se problemom raspada braka, starateljstva i rodnih uloga, izjavio je reditelj Slobodan Skerlić.

Knjiga "Kramer protiv Kramera", istoimeni film i dramski tekst Ejveri Kormana (Avery Corman) bavio se tim problemima sedamdesetih godina, a Skerlić je na konferenciji za novinare napomenuo da je "bilo važno da idejna komponenta predstave korespondira sa sadašnjošću."

Skerlić je dodao da se u smislu pozorišnog jezika "opredelio za redukciju sredstava", maksimalno se oslanjajući na glumačku igru Andrije Kuzmanovića, Nade Macanković i Marije Pikić.

Informer

Glumica Nada Macanković

Prema njegovim rečima, ideja je da pozorište čine "strast i nekoliko dasaka na sceni".

Skerlić je dodao da u radu na predstavi nisu ulazili u dijalog i nisu se oslanjali na film "Kramer protiv Kramera" (1977), u kome je glavnu ulogu igrao Dastin Hofman (Dustin Hoffman), iako su "imali svest da postoji".

"Radili smo našu priču. Nismo se upuštali ni u kakve relacije sa filmom. Nismo to doživljavali kao opterećenje. Radili smo svoj posao", naveo je Skerlić.

Kuzmanović je rekao da su u radu na predstavi imali "nežan i pravi proces", kakav je njemu prijao, a osvrćući se na Skerlića dodao je da je "uvek bitno kad neko ima sluha".

Informer

Glumac Andrija Kuzmanović

U radu na svojoj ulozi Kuzmanović je pratio likove koje igraju Macankovič i Pikić, navevši da je "cela igra koju ćete videti magična".

"Dosta smo vremena posvetili privatnim iskustvima. Našli smo miris predstave. Veoma smo nežni, bez obrira što se u porodici dešavaju stvari koji ne budu uvek nežne", naveo je Kuzmanović.

Macanković je navela da se nisu bavili filmom "Kramer protiv Kramera", jer nisu hteli imitaciju i poređenje, a predstava se "u mnogome razilkuje od filmskog scenarija".

Pikić je istakla da je rad na predstavi bio "intiman proces i veliko uživanje", jer su našli zajednički jezik, svi su bili na istoj frekvenciji i ukačili se idejno".