17.06.2024.

13:00

Foto: Promo

Zabava

Beogradski letnji festival počinje 20. juna! Očekuje nas sedam premijera, dečije predstave, mladi BELEF i šetnje kroz legate muzeja srpske prestonice!

U  periodu od 20. juna do 7. jula biće izvedeno čak sedam pozorišnih premijera, a imaćemo priliku da prvi put u Beogradu vidimo osam gostujućih predstava (beogradske premijere).

Informer

 

Nastojeći da održi i svoj internacionalni segment, BELEF će ove godine ugostiti i četiri predstave iz Hrvatske, dve iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Republike Srpske, jednu iz Makedonije i jedan internacionalni projekat. U Narodnom pozorištu u Beogradu "Zagrebačko kazalište mladih" izvešće predstavu "Braća Karamazovi" Olivera Frljića, "Narodno pozorište Sarajevo" izvešće balet "Sjećaš li se Doli Bel". Održaće se posebno veče u kojem ćemo moći da pogledamo dva scenska prikazivanja romana "Deca" Milene Marković - prvo u izvođenju teatra "Gavela" iz Zagreba u režiji Saše Božića i drugo  u izvođenju "Narodnog pozorišta" u režiji Irene Popović. Narodno pozorište u Beogradu će u okviru glavnog programa BELEF-a izvesti premijeru predstave "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)" Biljane Srbljanović u režiji Andreja Nosova.

Informer

 

U Ateljeu 212 nas očekuje premijera "Sada nije juli" Đorđa Kosića u režiji Luke Grbića, predstava "Stotinu malih smrti" teatra "Sartr" iz Sarajeva u režiji Jovane Tomić, "Moj život s Veljom" pozorišta "Jazavac" iz Banja Luke, "Things that Burn Easily" Vedrane Klepice, premijeru pop operete "Operotikon" Dušanke Stojanović Glid i "Unstable Comrades" igračku predstavu Igora Koruge.

Pozorište "Boško Buha" izvešće premijeru autorskog projekta Borisa Liješevića "Tvoje i moje" na sceni Teatra Vuk. U Malom pozorištu "Duško Radović" očekuju nas čak dve premijere - "Sjaj zvezda na plafonu" u režiji Damjana Kecojevića i "Recite nam nešto o sebi" Nikole Rakočevića i gostovanje pozorišta "Senke i oblaci" iz Skoplja sa predstavom "Svadbe životinja i stvari". U posebnom prostoru kluba "Omg" na Trgu Republike Vladimir Aleksić predstaviće "Privatnu proslavu" kao studio visit.

Informer

 

Program MLADI BELEF u okviru koga će se prikazati čak 14 predstavastudenata – završni ispiti, diplomske i master predstave FDU i umetničkih akademija, izvodi na sceni Teatra Vuk i Ateljea 212.

U okviru programa DEČIJI BELEF u Pozorištu lutaka "Pinokio" organizovano je dečije letnje popodne, a u saradnji sa pozorištem "Boško Buha" prvi put se organizuje nagradni konkurs za savremeni dramski tekst za decu!

Informer

 

Ove godine u okviru BELEF-a razvijaće se i novi programi: Belef u podrumu doneće publici posebna scenska iskustva u novim formama i novim ambijentima. Dobre priče posle predstava omogućiće zainteresovanoj publici da razgovara sa autorima i glumcima. Zajedno sa Hartefaktom kroz nekoliko programa moći ćemo da prisustvujemo ZUT razgovoru o novom romanu Svetislava Basare, u Pričama iz Salona i Pričama i šetnjama po gradu sa poznatim umetnicima. 

Ponovo ćemo imati "Noć legata" kada ćemo moći da prođemo kroz legate Muzeja grada Beograda – Konak kneginje Ljubice, legate Ive Andrića i Jovana Cvijića.

Dečiji programi, Mladi Belef i svi prateći programi su besplatni. Ulaznice za glavni program i sve informacije možete pronaći na belef.rs.