Autor: S. Kostić

18.06.2024.

08:45

Foto: Printscreen/Youtube

Zabava

Tajne filma "Majstori, majstori!": Bogdan Diklić nosio svoje matursko odelo, glumci radili za džabe, a evo u kojoj beogradskoj osnovnoj školi je sniman

Godinu dana posle komercijalnog uspeha filma "Nacionalna klasa", reditelj Goran Marković počeo je da snima komediju "Majstori, majstori"!

U tom filmu okupio se sam krem našeg glumišta i svi su radili za džabe!

- Budžeta za film skoro da nije ni bilo, a snimali smo u tadašnjoj Osnovnoj školi "Đorđe Krstić" u Železniku. Tekst sam napisao za dve nedelje, a snimili smo ga za 18 dana, bolje reći za 18 noći jer smo snimali samo vikendom i noću, kad đaci nisu bili u školi. Niko nije dobio ni dinar honorara. Svi najbolji mogući glumci u tom trenutku pristali su na tako nešto jer im se svidela radnja filma - priča reditelj i dodaje da mu je bilo teško da montira film jer su većinu scena snimali spontano:

Informer

Scena iz filma "Majstori, majstori"

- Trebalo je izmontirati tu poluimprovizaciju. Montažer Vuksan Lukovac i ja smo ga montirali četiri meseca. Sećam se da nismo imali ni rasvetu, nego smo šrafili neonke na šper ploče, dovijali smo se kako smo znali i umeli.

Informer

Scena iz filma "Majstori, majstori"

Mira Banjac, koja je u toj komediji igrala servirku Ljiljanu Grbić, kaže da joj novac u tom trenutku nije bio važan.

- Duboko iz prikrajka sam priželjkivala da radim sa Goranom Markovićem. Često sam se pitala da li ću moći negde s njim da se sretnem. I, kada smo dobili ovaj scenario, tek je onda počelo oduševljenje. Nismo uopšte ni razmišljali da li ćemo dobiti honorare - priča glumica i dodaje da je bila presrećna što igra u filmu:

Informer

Mira Banjac u filmu "Majstori, majstori"

- Olivera Marković i ja smo imale manje uloge, očigledno nam to nije bilo dosta, pa smo izmislile i dodale tekst. Goran je sve vreme ćutao i onda je rekao: "Hvala lepo, moje dame, ali to u nekom drugom filmu". Uživale smo u snimanju.

Informer

Scena iz filma "Majstori, majstori"

Kada je prihvatio ulogu prosvetnog inspektora Miroslava Simića, Bogdan Diklić je imao svega 27 godina. Dobio je priliku da zaigra sa najvećim imenima jugoslovenske kinematografije.

Informer

Scena iz filma "Majstori, majstori"

- Imam dobru koncentraciju, ali kad sam snimao scene sa Predragom Lakovićem, Zoranom Radmilovićem i Oliverom Markovićem, jedva sam preživeo jer sam imao veliku tremu od njih. Ja sam tada bio spreman da platim samo da se nađem sa takvom glumačkom ekipom u istom filmu - priznao je glumac, koji je u tom filmu nosio svoje matursko odelo:

Informer

Bogdan Diklić u filmu "Majstori, majstori"

- Tada sam ga obukao posle mature po drugi i poslednji put. Akten tašna koju nosim u filmu je takođe bila moja, kupila mi je majka za rođendan, i eto, poslužila je.