Autor: S. Kostić

28.06.2024.

10:07

Foto: Printscreen/Youtube

Zabava

Ovo sigurno niste znali o filmu "Boj na Kosovu": Evo gde je sniman i zbog čega je baš Svetozar Cvetković dobio ulogu Toplice Milana

Film "Boj na Kosovu" (1989) snimljen je u kratkom vremenskom roku kako bi se obeležilo 600 godina od čuvene bitke koja se odigrala na Vidovdan 1389. godine.

Velimir Bata Živojinović, Žarko Laušević, Ljuba Tadić, Miloš Žutić, Voja Brajović, Gorica Popović samos u neki od glumaca koji su bili deo ovog projekta.

Reditelj filma Zdravko Šotra ispričao je jednom prilikom kako je došlo do toga da se od ideje za recitatorsku predstavu na kraju snimi film. 

Informer

Scena iz filma "Boj na Kosovu"

- Za proslavu godišnjice Boja na Kosovu trebalo je da glumce obučemo u smokinge i da recituju neki dramski tekst. Tada sam ljudima sa RTS predložio najbezumniju ideju u do tada tridesetogodišnjoj rediteljskoj karijeri - da snimimo film. Svi su bili zgranuti, pokušavali su da me odgovore, ali nije vredelo. Tako smo snimili ceo film za svega 30 dana i premijerno ga prikazali u Centu "Sava" - ispričao je Šotra.

Ono što je malo poznato je to da je film snimljen u Deliblatskoj peščari čiji je pejzaž poslužio da dočara Gazimestan na Kosovu i Metohiji gde je vođena bitka.

Informer

Svetozar Cvetković u filmu "Boj na Kosovu"

Svetozar Cvetković je u filmu igrao Toplicu Milana, a ulogu je verovali ili ne dobio zbog svoje visine. U epskim narodnim pesmama, Toplica Milan je opisan kao izrazito visok junak, a Cvetković sa svojih 193 centimetara je bio idealan za tu ulogu.