09.07.2024.

10:07

Foto: Nebojša Babić

Zabava

Žarko Laušević posthumno dobitnik nagrade "Specijalni Ernest" Somborskog filmskog festivala

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Specijalni Ernest" je, posthumno, srpski i jugoslovenski filmski i pozorišni glumac i pisac Žarko Laušević. Nagrada "Specijalni Ernest" dodeljuje se za dosadašnji doprinos dobrim filmovima, a po odluci Direkcije Festivala (Ksenija Janković, Milivoje Mlađenović i Mihajlo Nestorović).

Nagrada će biti uručena na otvaranju festivala.

Program festivala podeljen je u četiri selekcije u okviru kojih će biti prikazano 13 filmova. 

Žiri Glavnog takmičarskog programa radiće u sastavu Vesna Čipčić, Ana Maria Rossi i Radovan Vujović, dok će u žiriju selekcije filmova mladih autora biti Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić.

Informer

 

U selekciji Glavni takmičarski program biće dodeljene nagrade: "Ernest" za najbolji film, kao i priznanjе "Boer" za najbolju glumicu i najboljeg glumca. U selekciji filmova mladih autora biće dodeljena nagrada "Boer" za najbolji film.

Nagrada "Ernest" nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku, somborskom kinematografu i jednom od prvih filmskih autora u Srbiji. Bošnjak je bio osnivač Jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Kao pristalica filma i entuzijasta i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju. Nagrada „Boer” dobila je naziv po filmskom preduzeću „BOER film” koje je Ernest Bošnjak osnovao i uložio u njega svoju celokupnu imovinu.

Informer

 

Podsećamo, predfestivalski program biće održan dan pred početak festivala, u sredu, 10. jula u 18 časova projekcijom filma „Izmišljeni prijatelji“, a na dan početka festivala biće otvorena i izložba fotografija „Bata u 90 slika“. Oba programa biće održana u Kulturnom centru „Laza Kostić“ koji je ujedno i organizator festivala.