Autor: Informer.rs

11.07.2024.

16:35

Foto: Guča

Zabava

Najveća trubačka imena ove godine u Guči: Boban i Marko Marković, Dejan Petrović Big Band, Ekrem Mamutović, Dejan Lazarević samo neki od učesnika Guča festivala

Svečana ceremonija otvaranja Sabora započeće u petak tačno u 11 časova podizanjem saborske zastave u prisustvu izvođača, medija i ovogodišnjeg domaćina, majstora trube, Dejana Petrovića. Najveću pažnju privući će centralni događaj, finalno takmičenje trubačkih orkestara, koje je zakazano za nedelju, sa početkom u 18 časova. 

Informer

 

Program prvog saborskog dana, u petak 02. avgusta, otvoriće trubački orkestar majstora trube Dejana Lazarevića, a istog dana nastupiće orkestar Bobana i Marka Markovića, ambasadora trubača u Guči i svetu. Program će prvog dana zatvoriti trubački orkestri finalisti 63. Dragačevskog sabora trubača. 

Informer

 

U subotu, 03. avgusta će nastupiti pobednici 62. Dragačevskog sabora trubača, a zatim će uslediti koncert trubačkih orkestara majstora trube Dejana Petrovića i njegovog Big Banda, kao i orkestar Ekrema Mamutovića.

Informer

 

Poslednji dan Sabora rezervisan je za Finalno takmičenje trubačkih orkestara Srbije, nakon čega će uslediti Gala koncert - Veliki revijalni orkestar pod upravom Vlade Panovića sa gostima pevačima Aleksandrom Tirnanićem, Čedom Markovićem, Snežanom Đurišić i Danicom Krstić. 

Informer

 

Pripreme za Guča festival uveliko su u toku, rečeno je danas na konferenciji za novinare, a kako je istakao predsednik Opštine Lučani, Milivoje Dolović, Guča živi za dane Sabora: „Mi u Guči vreme ne merimo od Nove godine do Nove godine, već od Sabora do Sabora“ i dodao da se Opština i ove godine, zajedno sa svim partnerima, potrudila da svim posetiocima obezbedi nezaboravan provod i bogat kulturno-umetnički i muzički program.  

Informer

 

Direktor Kulturnog centra Guča, Zoran D. Pantelić, istakao je da u Guču dolaze najbolji orkestri, koji su prethodno morali da pobede na takmičenjima u predtakmičarskim centrima – Boljevcu, Kovačici, Zlatiboru i Surdulici. Ukupno 16 njih će imati priliku da se bori na finalnom takmičenju poslednjeg saborskog dana. 

Informer

 

Kako je potvrđeno, i ove godine će produkcija festivala biti na zavidnom nivou, i u rukama Skymusic-a, koji je jedan od organizatora.  

Aleksandra Mitrović, direktor Turističke organizacije Dragačevo istakla je da su smeštajni kapaciteti u Guči i Dragačevu odavno popunjeni, a da je vrlo malo raspoloživih smeštajnih jedinica ostalo u Čačku i Ivanjici. „Rezervacije za smeštaj krenule su već od novembra meseca, kada je i objavljen datum ovogodišnjeg Festivala i drago mi je da mogu da potvrdim da se vratio trend organizovanog dolaska velikih grupa u Guču – iz Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine“ – zaključila je Mitrović. 

Informer

 

Ovogodišnji domaćin Sabora, majstor trube Dejan Petrović, rekao je da mu je velika čast što se ove godine našao u toj ulozi i dodao: „Uvek sam u Guču dolazio otvorenog srca, ne znam da li sam srećniji što ću opet nastupati pred tom publikom kao muzičar ili što ću biti domaćin ovogodišnjeg Sabora“. 

Više o Guča festivalu i 63. Dragačevskom saboru trubača pogledajte OVDE.