12.07.2024.

12:02

Foto: Katarina Zorić

Zabava

Međunarodni festival folklora "EtnoFest" u Čačku od 20. do 25. jula (FOTO)

Na festivalu će učestvovati folklorni ansambli iz Brazila, Perua, Rumunije, Italije i Kolumbije, zajedno sa brojnim domaćim ansamblima. Zvuci različitih kultura i jezika, od portugalskog i rumunskog, do italijanskog i španskog, će se ponovo čuti na svakom koraku, dok će šarenilo kostima i lepota narodnih nošnji oduševiti posetioce.

Mladi folkloraši iz celog sveta će imati priliku da nauče srpsko kolo, istinski simbol naše nematerijalne kulturne baštine. Iako će možda grešiti u koracima, njihova iskrena želja za učenjem i povezivanjem s našom kulturom sigurno će dirnuti srca svih prisutnih.

Informer

 

Grad Čačak, Turistička organizacija Čačka i KUD "Dule Milosavljević Žele", idejni tvorci manifestacije, ponosno najavljuju osmo izdanje "EtnoFesta". "Ove godine, oko 200 igrača iz različitih zemalja će se pridružiti našim srpskim folklorašima. Cilj nam je da pokažemo lepotu i raznolikost srpskog kola, koje je zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština čovečanstva. Ovaj festival ima ogroman značaj za naš grad, kako kulturološki, tako i turistički", rekao je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka.

Informer

 

Manifestacija se i ove godine održava pod zastavom međunarodne organizacije CIOFF, koja je zvanični partner UNESCO-a. "Najlepši deo festivala je to što učimo naše goste da igraju srpsko kolo. Zatvaranje festivala velikim zajedničkim kolom je posebna čast za sve nas", dodao je Zoran Jevtić, umetnički direktor KUD "Dule Milosavljević Žele".

Informer

 

Gosti iz najudaljenijih zemalja su uvek oduševljeni gostoljubivošću i novim prijateljstvima koje sklapaju u Čačku. "Gostoljubivost i nova prijateljstva su nešto najdragocenije što ću poneti iz Čačka i Srbije", rekla je gošća iz Meksika prošle godine.

Informer

 

Čačani su uvek radoznali i oduševljeni ovakvim manifestacijama. "Manifestacija je predivna i pokazala je da našem gradu trebaju više ovakvih događaja. Uživali smo u muzici i lepoti kostima koje su folkloraši nosili", rekla je Milica Todosijević iz Čačka.

Informer

 

Festival će ponovo oživeti grad od 20. do 25. jula, kada će ulice Čačka ispuniti folkloraši iz celog sveta, razgovarati sa sugrađanima i slikati se s njima. Za Čačane će biti organizovani i defilei folklornih ansambala, pretvarajući pešačku zonu u pravi karnevalski kutak.

Pozivamo sve sugrađane i goste da nam se pridruže na ovom jedinstvenom kulturnom događaju i dožive magiju "EtnoFesta".