16.07.2024.

15:39

Foto: Beta/ATA images

Zabava

"Fobija od Srba je bes koji se pretvara u mržnju": Emir Kusturica oštro o pljuvačima Srbije i srpskog naroda!

Prema njegovim rečima, to je mereno idejom da, u kojoj meri mrziš Srbe, u toj meri imaš i dovoljno materijala u svom narodu da stvoriš bolje uslove za život.

Kusturica je naveo da su Srbi u toj paraleli predstavljeni kao "mali Rusi na Balkanu, mali Rusi u Evropi".

Ocenio je da je rat unosno preduzeće, te da je čvrsto uveren, po svim podacima koje ima, da je rat u regionu bio uvezen i da je on samo konsekvenca pada Berlinskog zida.

Kusturica kaže da se nagomilane mržnje u narodima izražavaju upravo kad neko sa strane potpali tu vatru, te da se ratovi svako malo javljaju kao požari.

Informer

 

Istakao je da je ovaj poslednji rat u regionu napravio čudnu inverziju, jer svi koji su bili Јugosloveni optuživani su za velikosrpstvo, a sad su svi oni koji se zalažu za Srbiju, gori od tog velikosrpstva.

"I svi su profitirali, svi su dobili i države i jezike sa tim što oni, naravno, imaju institucije koje tvrde da je to uvek postojalo, a nije, to se zna", naveo je Kusturica.

Da su, ističe, svetom vladali i da vladaju na najgori način, koriste laž i negiraju realnost kao neku opštu istinu koja je beskrajno glupa, a u stvari uz kontinuirani progres vezuju neku svoju istinu koja je u prošlom veku bila filozofski pokret pozitivizma, pa se to tako zvalo pozitivistički istina.

Informer

 

"A to je danas čista laž, jer tu se danas u stvari radi o izbeglicama, o svim onima koji su znali šta su te evropske vrednosti i koji su platili cenu za te evropske vrednosti, uključujući i Rusiju, koja je upala u to zato jer je htela da odbrani svoju kulturu", rekao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, i danas je tamo rat koji svi koriste da oduvaju Rusiju, a uopšte ne shvataju da to nije moguće.

Informer

 

"Kao što su devedesetih hteli da oduvaju nas i tad smo mi shvatili da je sa Srbima ta igra nemoguća", naveo je Kustura i istakao da su njega definisali pravda i osećaj pripadnosti svojoj kulturi, što nije bilo uvek uputno, posebno ne u fazi rata tih devedesetih koji je iza nas više od 35 godina i nikako da se završi taj rat i mržnja u ljudima.

"Mene je Bog operisao od tog ružnog osećanja... a možda zbog toga što sam artikulisao tu ideju tla koje je bilo kako su ga zvali ni Istok ni Zapad, ili Drina koja je delila", naveo je Kusturica.