19.07.2024.

11:59

Foto: Privatna arhiva

Zabava

Lepota slovenske duše će spasiti svet! Beloruski teatar "Maksim Gorki" u Optinoj pustinji izveo "Idiota" u režiji Ivane Žigon: Na sceni i praunuk Dostojevskog

Predstava "Idiot", koja se bavi istinskim slovenskim vrednostima, u režiji Ivane i Steve Žigona, delo F. M. Dostojevskog koju je Ivana režirala u beloruskom Nacionalnom akademskom dramskom teatru "Maksim Gorki", učestvovala je u ovom velikom duhovno-prosvetnom projektu.

Informer

 

Na glavnoj sceni, gde nastupaju Dmitrij Pevcov, Ksenija Alfjorova, Valerija Lanskaja, Hor Sretenjskog manastira i drugi vodeći umetnici i trupe, ovo je bila jedina pozorišna predstava zasnovana na kultnom delu pisca, a ulogu Fjodora Dostojevskog, dopisanu specijalno za ovu dramatizaciju, na festivalu izvodio je piščev pra-praunuk Aleksej Dostojevski, koji je sa svojom porodicom prisustvovao premijeri u Minsku.

Ujedinile se Srbija, Rusija i Belorusija

Ivana je za pojedine medije otkrila da je u tom uzvišenom duhovnom prostoru Optine pustinje bilo sasvim vidno da su ujedinjene Rusija, Belorusija i Srbija.

Informer

 

- Ujedinile su nas naša vera, naša ljubav prema lepom i naša umetnost. Ono najverovatnije je to što smo zaista, u najdubljem umetničkom i duhovnom smislu, bili svi zajedno. Igrati Dostojevskog u najvećoj ruskoj svetinji, sa beloruskim ansamblom od 60 ljudi na čelu sa srpskim rediteljima, bilo je ujedinjenje naše duhovnosti i kulture.

Informer

 

Poznata srpska glumica Žigon otkrila je da je ogroman ansambl od čak šezdesetak ljudi, od čega četrdesetak glumaca, došao iz Minska, i radio nekoliko noći kako bi uspeli da sagrade i stvore tu posebnu svetlost neophodnu da bi se osvetlio kosmos Dostojevskog.

- I srpski režiseri Stevo i Ivana Žigon takođe su bili tu, zajedno - iako je Stevo tamo negde, daleko, a ja ovde, na zemlji. A upravo to naše zajedništvo na jednom duhovnom nivou i jeste sama suština poimanja Dostojevskog, ta borba da se ne otuđujemo i da poštujemo njegovu krilaticu da će lepota spasiti svet, što znači da će nas spasavati i kultura i umetnost. I da je osećanje prema drugom čoveku - ono što danas tako pogrešno nazivaju empatijom da bi nas udaljili od reči saosećanje i sastradanije - da će jedino saosećanje moći da bude izlaz i spasenje za čoveka, za čovečanstvo. Tako govori Dostojevski u "Idiotu".

Informer

Veliko iznenađenje 

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u epizodnoj ulozi oficira našao, igrom slučaja, Ivanin sin koji nosi ime svog dede, velikog Steve Žigona.. 

Četvorodnevni program festivala „Dani Dostojevskog u Optinoj pustinji“ obuhvatao je predavanja, književna čitanja, koncerte objedinjene temom stvaralaštva Fjodora Dostojevskog, kao i ekskurzije u manastire, crkve i kelije: mesta koja je svojevremeno posećivao i sam pisac. O književnom nasleđu velikog ruskog klasika govorilo je i belorusko sveštenstvo, studenti i nastavnici Filološkog fakulteta...

Hrast sa imenom Žigona u Aleji Dostojevskog

Informer

 

Našoj glumici i velikoj umetnici Ivani Žigon pripala je čast da, sa najvećim poznavaocima Dostojevskog, filozofima i teolozima koji su nekoliko dana u Optinoj pustinji govorili o velikom piscu, posadi hrast sa tablicom, koji će u aleji posvećenoj Dostojevskom nositi njeno ime.