20.07.2024.

23:08

Foto: Informer

Zabava

Otvoren 31. Festival evropskog filma Palić: Anici Dobroj uručena nagrada "Aleksandar Lifka" (FOTO)

Na otvaranju su uručene nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji: glumici Anici Dobroj u kategoriji domaćih stvaralaca, direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelju Ademiru Kenoviću, laureatu Regionalne Lifke. 

Zahvalnost organizatorima ovog festivala izrazili su državni sekretar Miomir Djordjević, kao i pokrajinska predsednica Vlade istakavši značaj ovog film festivala za srpsku kinematografiju ali i značaj evropskog filma.k9ji mogu da se vide na Paliću u narednih sedam dana. 

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma "Sva lica dobrote" reditelja Jorgosa Lantimosa.

Informer

 

Tokom trajanja festivala, na programu će biti prikazani i filmovi u okviru selekcija Paralele i sudari  koji je takmičarskog karaktera, Mladi duh Evrope, Galicija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, i selekcija Studentski film. Na programu će biti i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

Informer

 

Osim filmskog programa, i ove godine sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program. U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće postavljena izložba posvećena legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, svako festivalsko veče očekuju nas koncerti u bašti bioskopa Abazija.

U stručnom delu festivala biće organizovana međunarodna radionica filmske kritike sa polaznicima iz devet zemalja, panel diskusija o položaju žena u filmskoj industriji, kao i radionica Arthouse celuloid kinematografije koju vodi španska umetnica Karla Andrade.

Informer

 

Program će upotpuniti izložba portretne karikature, promocije knjiga i panel diskusije. Biće predstavljena i dva festivala: Alexandre Trauner Art/Film Festivаl iz Solnoka u Mađarskoj, i novosadski 21114 Film Fest.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski prijatelji.