23.07.2024.

08:03

Foto: Tanjug/Informer.rs

Zabava

Lazar Ristovski glumi Nikolu Teslu?! Snima se novi film o najvećem srpskom naučniku: "Predsednik Vučić me je pozvao i predložio..."

Nikola Tesla je već decenijama inspiracija za mnoge filmske stvaraoce, a sada će priču o njegovom životu pretočiti na filmu glumac i producent Lazar Ristovski.

- Predsednik Aleksandar Vučić me je pozvao i predložio da se pravi film o Tesli. Premijera bi bila 2027. na otvaranju Ekspa - izjavio je Ristovski gostujući nedavno na Pinku.

Aleksandar Vučić se nadovezao na to i rekao da je na nama da zaštitimo nasleđe Nikole Tesle.

- Naš je posao da zaštitimo nasleđe Nikole Tesle. Na nama i na Amerikancima je da zaštitimo i sačuvamo njegovo nasleđe, a on se ponosio srpskim rodom i to moramo na svakom mestu da naglasimo - istakao je Vučić, govoreći o Nikoli Tesli.

Informer

Lazar Ristovski

Urađeno je već više od 20 filmova i serija o Tesli, a u Srbiji su ga sjajno odigrali i oživeli Rade Šerbedžija i Petar Božović.

U holivudskoj produkciji poslednjih decenija dosta je filmova koji su se na razne načine bavili životom i delom Nikole Tesle. Verovatno je najzanimljivije i najpoznatije njegovo otelotvorenje u Dejvidu Bouviju u naslovu "Prestiž" Kristofera Nolana. U filmu "Rat struja" o Tomasu Edisonu u ulozi Tesle pojavljuje se Nikolas Hoult. O slavnom naučniku govorilo se i u filmovima "Kafa i cigarete" Džima Džarmuša, kao i u ostvarenju "Čarobnjakov šegrt" s Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Informer

Nikola Tesla

Pored poznatih filmova, Tesla se pojavljuje i u velikom broju serija. Jedna od najpoznatijih je kanadska serija "Merdokove misterije", u kojoj se detektiv Merdok obraća za pomoć Tesli, koji u tom trenutku radi u Torontu na uvođenju naizmenične struje. Zatim se pojavljuje u popularnoj seriji "Doktor Hu", gde u epizodi pod naslovom "Teslina noć terora" genijalnog naučnika igra hrvatski glumac Goran Višnjić. Prošle godine izašao je film "Tesla", u kom ovog genija iz Smiljana igra Itan Hok. U pripremi je i u Americi još nekoliko ostvarenja o naučniku, ali je pandemija usporila njihovu realizaciju.