Autor: S. Kostić

23.07.2024.

11:47

Foto: Foto: Shutterstock

Zabava

"Čitulja za Eskobara" inspirisan je istinitim događajem: Dvojica Beograđana su ovim potezom reditelju dali ideju za hit film

Zbog toga je rešio da snimi crnu komediju o srpskom podzemlju, u kojem krimos Gandi ubija srpskog Eskobara, dok dva narkomana i neradnika, Deki i Baki, daju čitulju pravom narko bosu.

Pred premijeru filma 13. marta 2008. godine, produkcija je čak dala oglas i tražila momke koji su se na ovaj način oprostili od svetski poznatog kriminalca. Mada je reditelj pikušavao da sazna njihov identitet od 2006, tek tada se otkrilo da je reč o Beograđanima Dejanu Jelovčiću Jelovcu i Davoru Obradoviću.

Davor i ja smo tog dana sedeli sa drugarima u Čumićevom sokačetu, gde sam u to vreme radio kao obezbeđenje, a on je nabavljao na veliko patike iz Koreje. I dok smo pili jutarnju kafu i čitali novine u kojima je osvanula vest da su ubili Eskobara, sinula mi je ideja da mu damo čitulju. Otišli smo u "Politiku" i tamo nam je žena tražila sliku pokojnika, ali mi nismo imali, nego smo joj pokazali novine sa tekstom, i rekli: "Evo, vidite, ubili su čoveka i mi hoćemo da mu damo čitulju" - ispričao je Jelvičić jednom prilikom za medije.

Informer

Scena iz filma "Čitulja za Eskobara"

Jeličić je rekao da nije siguran kako je tačno glasila čitulja koja je izašla u listu Politika.

- Ne mogu da se setim. Iz mog društva je potekla priča da smo napisali: "Poslednji pozdrav Eskobaru, poslednjem kralju bele tehnike, od Jelovca i Davora", međutim mislim da nije bilo baš tako. Ma, to je bila šala - rekao je.

Informer

 

- Bili su i odgledali. Drago mi je da su me ljudi pitali koliko ima dokumentarističkog u filmu, to znači da je uverljiv. Film je pre svega komedija sa elementima melodrame - rekao je Milinković.

Glavne uloge u filmu "Čitulja za Eskobara" igrali su Vojin Ćetković, Tamara Garbajs, Zijah Sokolović, Boris Milivojević, Miloš Samolov i Seka Sablić.