24.07.2024.

11:00

Foto: Promo

Zabava

Otvaranje izložbe "Eko konstrukcije: Eko art u službi prirode" u galeriji Singidunum (FOTO)

Izložba prikazuje seriju od 16 skulptura inspirisanih faunom Srbije, a konstruisanih spajanjem različitih predmeta iz komunalnog otpada.  Skulpture su izrađene od starih i iskorišćenih podloški, šrafova, elektroda za zavarivanje, matica, burgija, anker vijaka, testerica i drugih industrijskih delova koji su spajanjem (zavarivanjem) dobili novu utilitarnu vrednost, a time i novi život u eko-art skulpturi inspirisanoj životinjskim vrstama koje naseljavaju prostor naše zemlje.

Pored umetničke vizije sveta faune, izložba ima obrazovni karater, budući da svaku skulpturu prati panel na kome je kroz fotografiju i tekst prikazana i opisana vrsta koju predstavlja. Posetici izložbe imaće mogućnost da otvrore vrata bogatsva sveta prirode naše zemlje i ujedno spoznaju potrebu njene zaštite i očuvanja.

Informer

 

Ujedno, izložba šalje poruku i pouku o potrebi zaštite životne sredine korz akciju u svakadonevnom životu, Prisustvo metala u našim životima je neminovno i opažamo ga u svakodnevnim predmetima, industriji, građevinskim objektima, kao i u drugim oblicima koji su u službi našeg komfora. Reciklaža, odnosno u ovom slučaju ponovna upotreba potrošenih, odbačenih i zaboravljenih elemenata, predstavljena je kao logičan izbor za uštedu resursa u cilju očuvanja prirode i  smanjenja količine ove vrste sitnog otpada čija se vrednost ne prepoznaje na tržištu sekundarnih sirovina i koji bi u suprotnom svoje mesto našao na deponijama.

Informer

 

Autorova pasija - sakupljanje i upotreba elemenata koji se mogu naći u radionicama i domaćinstvu datira iz detinjstva, kada je vreme provodio sa dedom u radionici. Podstaknut oblicima žive prirode, njegov rad polazi od opažanja, preko sakupljanja i sortiranja odbačenih i zaboravljenih delova, koje spajanjem pretvara u dragocene elemente konstruktivne forme, sa ciljem da ukaže na nepredvidivost klimatskih promena uzrokovanih preteranom količinom otpada koji se svakodnevno taloži.

Eko skulpturom Dušan ukazuje na potrebu za sakupljanjem sekundarnih sirovina i ukazuje na alternativne vidove ove prakse.

Informer

 

Kroz podršku ekološkoj umetnosti, Zavod za zaštitu prirode Srbije želi da ukaže na kreativne mogućnosti recikliranja u cilju očuvanja zdrave životne sredine. Izložba Dušana Borkovca je inspirativan primer prenamene sekundarnih sirovina kao protivteže odbacivanju i ponovnoj eksploataciji.

Dušan Borkovac, rođen 1994.godine u Beogradu. Završio je srednju medicinsku školu smer fiziotarapeut. Zanatske veštine stekao je u majstorskoj radionici svog dede Dušana. Bavi se izradom unikatnog nameštaja i skulptura od metala i drveta. Jedinstvena fauna Srbije postaje tema Dušanovih eko art skulptura od 2022.godine kada dolazi u Zavod za zaštitu prirode Srbije. Prva skulptura inspirisana životinjskim vrstama bila je vilin konjic.