26.07.2024.

12:23

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

Zabava

Otvorena izložba "Put pravih vrednosti" u Kulturnom centru Srbije u Parizu (FOTO)

Izložbu su svečano otvorili predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, ministar sporta Zoran Gajić i direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski Popović. Otvaranju su prisustvovali i autorka izložbe, Nataša Janković, kao i naši olimpijci koji će predstavljati Srbiju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama: džudista Strahinja Bunčić i bokserke Sara Ćirković i Natalia Šadrina.

- Izuzetno nam je drago što izložba "Put pravih vrednosti" nakon Beograda, Zrenjanina, Požarevca, Kragujevca, Novog Sada, Smederevske Palanke, Kruševca i Zaječara gostuje i u Parizu. A posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica što će francuska i svetska publika imati priliku da se upozna sa bogatom olimpijskom istorijom naše zemlje. Srpski sportisti su uvek bili ponos naše nacije. Još 1924. godine, upravo ovde u Parizu, osvojili smo dve medalje u rvanju, što je početak našeg uspešnog olimpijskog puta. To pokazuje koliko smo jaki i koliko smo uvek imali borbeni duh. Danas, sa ponosom možemo reći da očekujemo mnogo više medalja. Naši sportisti su spremni, puni entuzijazma i želje da predstavljaju našu zemlju na najbolji mogući način. Ova izložba je svedočanstvo našeg bogatog sportskog nasleđa i uspeha koje su naši sportisti postigli na svetskoj sceni. Hvala vam što ste došli da zajedno proslavimo ovu važnu kulturnu i sportsku manifestaciju. Posebnu zahvalnost na podršci dugujemo Ministarstvu kulture Republike Srbije, Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srbije, Olimpijskoj Solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta i DDOR Osiguranju - rekao je na otvaranju predsednik OKS Božidar Maljković.

Informer

 

Prisutnim zvanicama obratio se i ministar sporta Zoran Gajić.

Informer

 

- Na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini, jedini šef jedne strane države koji je bio među zvanicama, bio je srpski kralj Aleksandar Karađorđević. I danas, 2024. godine, država Srbija sa podjednakom željom i entuzijazmom deli prave vrednosti olimpijskog pokreta i Međunarodnog olimpijskog komiteta i aktivno učestvuje u razvoju i unapređenju olimpizma uopšte. Svi posetioci izložbe „Put pravih vrednosti“ imaće priliku da vide eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja i to od perioda osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, pa sve do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Osim toga, današnja izložba predstavlja našu istoriju, predstavlja ono što se desilo ali i najavljuje budućnost, a to je da će naš Olimpijski tim Srbije blistati u Parizu, da će naše sportistkinje i sportisti dati 100% svojih trenutnih kapaciteta da ostvare svoje snove i da će svojim uspesima obradovati našu naciju - rekao je ministar Gajić.

Informer

 

"Put pravih vrednosti" je pre svega edukativna didaktička izložba koja ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Sportisti Srbije debitovali su na Olimpijskim igrama 1912. godine i kroz istoriju dugu 112 godina ostvarili su značajne rezultate i dostojno predstavljali našu zemlju na Letnjim olimpijskim igrama. Na izložbi su prikazani najznačajniji eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, koje je inicirao kapetan Svetomir Đukić, pa sve do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Informer

 

Među predmetima se posebno izdvajaju prva medalja u atletici Ivana Gubijana sa Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine, srebrna medalja u rvanju Branislava Martinovića iz Rima 1960, pismo Novaka Đokovića i Viktora Troickog iz Rija 2016, kao i mnogi drugi eksponati poput autentičnih fotografija, sportske opreme i raznih spisa.

Pristup bogatoj multimedijalnoj kolekciji, koja je deo virtuelnog muzeja, omogućiće posetiocima da pogledaju kratke filmove i priče o istoriji olimpizma u Srbiji i nezaboravnim olimpijskim momentima. Posebno kreiran video "Dve strane medalje" duboko ponire u svet emocija naših sportista tokom njihovih najvećih trijumfa i izazova na Olimpijskim igrama, a odabrani momenti nakon pobeda i poraza prenose ne samo sportske veštine, već i čovečnost i empatiju koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Informer

 

Nezaobilazan segment izložbe čini Vatra koja je zbog svoje neprocenjive uloge u ljudskoj civilizaciji oduvek bila jedan od najmoćnijih simbola. Paljenje vatre na ceremoniji otvaranja predstavlja jedan od najvažnijih trenutaka i simbolizuje mir i prijateljstvo među svim ljudima i nacijama sveta što je i suština olimpijskog duha. Svečane uniforme koje su naši sportisti ponosno nosili evociraju najlepše uspomene i trenutke sa Olimpijskih igara.

Tim Srbija će u Parizu nastupiti sa 112 sportista koji će se takmičiti u 15 sportova, a kroz posebno kreiranu umetničku instalaciju upoznaćemo neke od njih.

Izložbu će pratiti i posebno osmišljen program za sve generacije: vođene ture, kreativne radionice, filmske večeri, razgovori sa šampionima, kvizovi, lov na blago, itd.

Izložba "Put pravih vrednosti" pomoći će vam da obogatite svoje znanje o olimpijskoj istoriji, da upoznate opseg, veličinu i probleme olimpijskog pokreta u Srbiji, ali i da sagledate ključne olimpijske vrednosti i ideale: izuzetnost, poštovanje, prijateljstvo, jednakost, humanost i solidarnost, koji čine svet u kome živimo boljim.