26.07.2024.

16:17

Foto: Privatna arhiva

Zabava

Nagrada Zlatni toranj 31. Festivala evropskog filma Palić dodeljena ostvarenju "78 dana"

Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa 31. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Bojan Vuletić, reditelj (Srbija), Betina Brokemper – producentkinja (Nemačka) i Lijana Ruokite-Jonson, glumica, reditelj i promoter kulture (Litvanija), dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film Glavnog takmičarskog programa ostvarenju „78 dana“ Emilije Gašić.

Žiri je u svom obrazloženju naveo da je ovo film „koji vas vraća u ono leto detinjstva koje je bilo i lepo i bolno“. U nastavku obrazloženja stoji: „U ovoj priči globalna politika ima veliki uticaj na život tri sestre koje moraju da se izbore sa odsustvom oca i svetskom politikom koja se obrušava na njih. Neverovatno režiran, odglumljen, snimljen i montiran, ovaj film će vas dirnuti svojim humorom, terajući vas da se smejete i plačete u isto vreme”.

Informer

 

Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodelio Runaru Runarsonu za ostvarenje „Kad svane dan“. Nagrada pripada „filmu koji nas je impresionirao ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, već i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi”. Žiri je dodao da je ovo “veoma intiman film koji na nežan i dirljiv način prikazuje gubitak ljubavi. Sa velikom preciznošću i minimalističkim stilom, režija vas ostavlja bez daha”.

Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu „Čovek magnet“ Gusta van den Bergea, „za poetsko putovanje u ovoj egzistencijalnoj bajci, u kojoj nas briljantni glavni glumac Deni Ronaldo vodi na putovanje kroz vreme i prostore. Podseća nas da smo svi jedinstveni i da ne moramo da pribegavamo konformizmu u svetlu današnjeg cirkusa”.

Informer

 

Međunarodni žiri u sastavu: David Kasteljanos – međunarodni agent prodaje (Španija), Natalija Avramović – rediteljka (Srbija) i Konstantinos Nikiforu – producent (Kipar), odluku da za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i sudari odabere ostvarenje „Panoptikon“ u režiji Džordža Siharulidzea. „Moćan debitantski film o odrastanju koji istražuje samootkrivanje brzim tempom. Film o seksualnosti i društveno-političkim i verskim pitanjima koja glavnog junaka vode u svet odraslih“, stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija programa Paralele i sudari dodeljeno je filmu „Bosanski lonac“ koji je režirao Pavo Marinković, za „bezvremensku i dobro napisanu ljudsku priču o imigraciji i aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi 2024. godine u potrazi za identitetom“.

Informer

 

Žiri FIPRESCI 31. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Betina Hirš (Nemačka), Pjer Iv Rože (Francuska) i Stojan Sinadinov (Severna Makedonija), nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju „Devojka sa iglom“ reditelja Magnusa fon Horna. Žiri je ocenio da reditelj „veoma estetski, u crno-beloj tehnici, prikazuje mrak društva u kojem ženama nije bilo dozvoljeno da odlučuju o svom telu“, kao i da  „film i danas izaziva razotkrivajuća pitanja o našoj ljudskosti“.

Informer

 

Gorki List nagrada publike ovogodišnjeg 31. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je filmu „78 dana“ Emilije Gašić, koji je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa. Gorki List nagradom publike za najbolji film, publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti predstavljena na Festivalu. Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ odnosno onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.