27.07.2024.

11:10

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Zabava

Haos tokom otvaranja Olimpijskih igara zbog najpoznatije slike na svetu! "Mona Liza" mora da se vrati u Italiju!

Francuzi ovo umetničko delo koje je naslikao italijanski umetnik Leonardo da Vinči drže u najpoznatijem muzeju na svetu Luvr koji se nalazi u njihovoj prestonici.

Sva pažnja svetske javnosti juče je bila usmerena na čuveni francuski muzej pa je tako ponovo aktuelizovano pitanje oko najpoznatije slike na svetu.

Slavni arheolog je pozvao italijanskog ministra kulture na saradnju oko povratka "Mona Lize" iz Francuske u Italiju.

Informer

Zahi Havas

Razgovaraću sa ministrom kad ga vidim. Italija i ja se možemo udružiti kako bismo vratili italijanske ukradene artefakte. "Đokonda" je najvažnija stvar. Mora da se vrati u Italiju - rekao je Havas u izjavi za italijanske medije.

Po mnogima najveći arheolog na svetu takođe je ponovio svoje prethodne zahteve da se tri egipatska artefakta - Kamen iz Rosete, Nefertitina bista i zodijak Dendera koji su izloženi u Luvru, vrate u Egipat.

Da Vinči je pred smrt "Mona Lizu" prodao francuskom kralju Franji I koji ju je držao u dvorcu Amboaz.

Informer

 

Nakon Francuske revolucije slika dobija novi dom u Luvru, međutim Napoleon je uzima i stavlja u svoju spavaću sobu. Po njegovom silasku s vlasti, "Mona Liza" se vraća natrag u Luvr.

Sliku je iz Luvra 1911. ukrao Vinćenco Peruđa želeći je vratiti "kući" u Italiju. Verovalo se da je zauvek izgubljena međutim krajem 1913. "Mona Liza" se neočekivano pojavljuje u Firenci. Od početka 1914. ponovo se nalazi u Luvru.

Rasprava o povratku ovog remek-dela traje već vekovima, ali poslednjih je godina sve intenzivnija. Holivudski glumac Džordž Kluni rekao je nedavno tokom promocije svog filma "Operacija: Čuvari nasleđa".

Informer

Džordž Kluni

Mislim da imate vrlo dobar argument za svoje artefakte. Možda ne bi bilo loše da su vraćeni. Mislim da je to dobra ideja. To bi bila vrlo poštena i lepa stvar - rekao je Kluni.

Prošle godine je italijanski biciklista Alberto Betiol napisao na društvenoj mreži Iks tokom Tur de Frans-a nakon sastanka s predsednikom Makronom.

"Gospodine predsedniče, molim vas vratite nam "Mona Lizu" i hvala što ste došli na Tur de Frans", napisao je Alberto.