Autor: S. Kostić

30.07.2024.

13:46

Foto: Reuters

Zabava

Britanske novine pišu o Bati Živojinoviću! Ugledni Gardijan hvali glumčev film od pre 59 godina

Novinar Piter Bredšou posvetio je ceo članak filmu "Tri" iz 1965. godine reditelja Aleksandra Petrovića u kojem je glavnu ulogu igrao Velimir Bata Živojinović.

U svom tekstu Piter navodi da pomenuti film na slikovit način prikazuje sve užase Drugog svetskog rata.

"Srpski reditelj Aleksandar Petrović bio je član pobunjeničkog pokreta Crni talas u bivšoj Jugoslaviji. Film "Tri" iz 1965. godine, predstavio je na izrazito samosvestan, gotovo pozorišni način užase Drugog svetskog rata, zasnovane na pričama srpskog autora Antonija Isakovića", stoji između ostalog u tekstu britanskog novinara.

Informer

 

Dalje se navodi da je veliki pečat filmu dala i maestralna izvedba Bate Živojinovića koji je u filmu igrao Miloša.

"Miloš, koga tumači srpski glumac Velimir Bata Živojinović, je student koji će posle nacističke invazije na Jugoslaviju postati antinemački partizan, a zatim, na kraju rata, hladni, proračunati komunistički službenik državne bezbednosti. U prvoj priči vidimo gomilu preplašenih civila 1941. koji čekaju neposrednu invaziju nacista. Vod vojnika se nervozno šepuri okolo, nesigurni šta da rade, a još neki čekaju u vozu koji miruje, čekajući naređenje da se iseli i sumorno se smeju grupi Roma koji puštaju muziku i okrutno prikazuju medveda koji igra. Red regruta, još uvek u civilu, čeka uputstva. U ovoj fazi, Miloš je student među gomilom, i svedoči kako se novinar sa kamerom momentalno snima po naređenju skakalog vojnika, jer se čini da je špijun. Jedina osoba koja je mogla progovoriti u njegovo ime, njegova žena, dolazi na lice mesta sa njihovim detetom, prekasno. `Zbog takvih kao što ste vi izgubili smo Kosovo 1389` viče neko u masi, narodno sećanje na nacionalnu ogorčenost koja je trebalo da se oživi tokom balkanskih ratova 1990-ih", stoji u tekstu.

Informer

 

Film "Tri" bio je nominovan za Oskara 1966. godine u kategoriji za najbolji strani film, a Bata Živojinović je za tu ulogu dobio svoju prvu Zlatnu arenu u Puli za najboljeg glumca.

Nema sumnje da je ovim člankom još jednom potvrđeno da je Bata imao popularnost i van granica Srbije, a ima je i dalje.