03.08.2024.

08:13

Foto: instagram printskrin/informer

Zabava

Punoletstvo sam umesto sa prijateljima dočekala u izbegličkoj koloni! Srpska glumica opisala strahote "Oluje": "Čuli su se urlici, majke su tražile sinove"

Glumica Maja Kolundžija Zoroe proterana je u avgustu 1995. sa još 250.000 Srba iz Hrvatske u zločinačkoj ustaškoj akciji "Oluja".

Maja je u velikoj ispovesti za Informer opisala sve strahote kroz koje je prošla tokom izgnanstva.

- Preživela sam bombardovanje na Petrovačkoj cesti jer sam bila na početku izbegličke kolone - počinje priču za Informer Maja Kolundžija Zoroe, glumica koja je igrala u filmovima "Oluja", "Dara iz Jasenovca" i "Petrovačka cesta".

Ona je u toj koloni 5. avgusta 1995. godine dočekala svoje punoletstvo...

Preživela sam strahote! Bilo je jezivo... Kao i svaka devojka, maštala sam da za 18. rođendan napravim žurku za prijatelje, a ja sam ga dočekala u izbegličkoj koloni. Zbog cele situacije niko nije ni pomišljao da mi čestita rođendan. Dva dana kasnije, tačnije 7. avgusta, prolazili smo Petrovačkom cestom. Kolona izbeglica je bombardovana, a preživela sam pukom srećom, samo zato što sam bila na početku kolone - priča Maja i opisuje jezive scene kojima je prisustvovala dok su ustaše gađale nevine civile:

Informer

 

Projektili su pali na zadnji deo kolone i nastao je opšti haos. Ljudi su se uplašili i počeli da paniče, čuli su se uzvici, urlici, majke su tražile sinove... Bilo je strašno!

Maja kaže da zbog traume koju je doživela godinama nije slavila rođendan.

Bilo mi je nezamislivo da se veselim i radujem svakog 5. avgusta, kad znam šta sam preživela taj dan. Nikad se ne osećam lepo na rođendan. I kad sam ga obeležavala, to sam radila sa nekom zadrškom, jer su mi osećanja pomešana. Tragedija iz "Oluje" je mnogo veća od mog rođendana. Počela sam da ga proslavljam tek kad sam postala majka jer nisam želela da uskratim deci da slave majkin rođendan - priča glumica i dodaje da je ćerkama pokazala mesto na kojem je preživela strahote:

Informer

 

Poslednji put sam Petrovačkom cestom prošla prošle godine, kada sam mojim ćerkama tinejdžerkama pokazala gde im je majka dočekala 18. rođendan. Ništa nisu prokomentarisale, zavladao je muk...

Maja kaže da su joj snimanja filma "Oluja" i "Petrovačka cesta" bila veoma emotivna.

U dokumentarcu "Petrovačka cesta" imamo jednu scenu koja se zaista dogodila. Tog dana je nekoliko dece iz kolone tražilo da se prebace u drugi kamion kod drugara i mama i tata su im izašli u susret. Poljubili su roditelje, devojčica je majci dala ogrlicu i nekoliko trenutaka kasnije ispred njih je pala bomba. Sva ta deca su poginula. Kada smo snimali tu scenu, nisam prestajala da plačem - priča Maja Kolundžija Zoroe i dodaje da poznaje porodice stradalih:

U tim ratovima najteže je onima koji nisu uspeli da pronađu svoje najmilije i sahrane ih kako dolikuje...