02.08.2024.

15:37

Foto: Informer

Zabava

Trideseti po redu Nišvil džez festival okupiće u Nišu od 9. do 18. avgusta 1.000 izvođača

On je podsetio da Nišvil ove godine obeležava  ove godine ne samo 30 godina postojanja, već i 30 godina od osnivanja Nišvil radija i 15 godina volonterizma.

Blagojević je rekao da će, prema tradiciji, glavni program Nišvila otvoriti i zatvoriti niški bendovi.

- Na početku 15. avgusta će biti Nišvil Džem Orkestar, a na kraju 18. avgusta Ejot. Festival je ove godine malo više okrenut džezu ove godine tako da će svakog dana ima tri "jake priče". Prvog dana treba pogledati Teo Krokera, Bruklin Fank i Blek Uhuru. Drugog dana Kamilu Džordž, Dženi Mek Person i Arested develompment, trećeg dana Akustik verzion, a to je najbolji bugarski bend, zatim trio fenomenalnih gitarista, Karen Souza za džez sladokusce i zadnjeg dana Skatr di atoms, Konstraktu i Bruši on string - izjavio je Blagojević.

On je istakao da i ove godine Nišvil objedinjuje sve uzraste, što je retkost u svetu i predstavlja "festival festivala" u pravom smislu reči jer je za posetioce pripremio i pozorišni, filmski, književni, likovni i strip program.

Informer

 

- Ove godine imamo jednu novinu.  Pozorišni program je pojačan pravim cirkusom.  Za sve one koji su nas kritikovali da smo od Nišvila napravili cirkus, mi smo doneli pravu cirkusku šatru i tu će se do 20.00 sati dešavati predstave za decu, a od 20.00 sati za odrasle - izjavio je Blagojević.

Umetnički direktor Nišvil džez teatra Maja Mitić rekla je da novinu predstavlja to što teatar traje sve vreme od 9. do 18. avgusta.

- Pva četiri dana biće program koji će žiri ocenjivati, a preostalim danima priliku će dobiti mladi glumci.  Novina je da dolazi cirkuski šator koji je vlasništvo Cirkusfere iz Beograda, Cirkobalkanike i Cirkorame iz Hrvatske.  Dolaze predstave iz Slovenije, Nemačke, Francuske, Srbije i Hrvatske. To je jedna potpuno nova forma koja je zahvatila svet, vrlo zanimljiva, živa. Oni će od 15. do 18. avgusta svakog dana imati po dve predstave - izjavila je Mitić.

Informer

 

Organizatori festivala najavili su i da će na Nišvilu svetsku premijeru imati dokumentarni film "Moje putovanje" o niškoj legendi Šabanu Barjamoviću, reditelja i scenariste Željka Mitrovića, a u koprodukciji Nišvila. Film će biti prikazan u sredu, 14. avgusta od 20 časova na Letnjoj pozornici.

Festival će 9. avgusta započeti pozorišnim i filmskim programom, kao i koncertima ispred džez muzeja u Tvrđavi. Organizatori su najavili da će i ove godine 80 odsto programa biti besplatno i da će se plaćati ulaznice samo za glavni muzički program.