Autor: S. Kostić

09.08.2024.

11:24

Foto: YouTube printscreen

Zabava

Naš glumac bio je španski plemić, a družio se i sa Ivom Andrićem: Rođen je na današnji dan, a njegovog sina svi znate

Tokom svoje dugogodišnje karijere zabeležio je veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a dobitnik je i mnogih priznanja.

Prvu ulogu dobio je u televizijskom filmu "Svi na more" 1952. godine, posle čega ga je publika gledala u "Maršu na Drinu", "Dimu", "Operaciji Beograd", "Samcima", "Veličanstvenom rogonji", "Čedomiru Iliću", "Povratku Otpisanih", " Varljivom letu '68" i mnogim drugim ostvarenjima.

Njegov sin bio je slavni pijanista i nekadašnji ministar kulture Ivan Tasovac.

Informer

Ivan Tasovac

Život slavnog pijaniste Ivana Tasovca iznenada je završen 2021. godine. Tog 29. septembra javnost je potresla vest o smrti direktora Beogradske filharmonije i bivšeg ministra kulture, koji je preminuo u svom domu u 56. godini. 

Dok je svoju intimu držao podalje od medija, Tasovac je rado govorio za medije o svojim roditeljima i odrastanju u Beogradu, naročito o ocu Predragu. 

Kada sam se rodio, tata nije bio u Beogradu. Narodno pozorište je 21. juna 1966. godine gostovalo u Bukureštu, tako da je gosn Tasa saznao da je postao ćale zahvaljujući Tanjugu, koji je svom novinaru poslao telegram sa tekstom: "Sin, četiri kile i sto grama, pedeset santimetara!" - ispričao je svojevremeno Ivan Tasovac.

On je otkrio da je, teatralno kako to samo glumci umeju, njegov otac tada zbunio sve prisutne.

Pretpostavljam da su gosti luksuznog rumunskog prestoničkog hotela sa nemalom rezervom gledali scene koje su zatim usledile i čoveka koji je izašao iz hotelske sobe u papučama, pidžami i penjoaru, ušao u lift noseći dve flaše viskija ispod miške, a zatim krenuo da šparta kroz lobi hotela, mrmljajući sebi u bradu: "Sin, četiri kile, pedeset santimetara... sin, četiri kile, pedeset santimetara... sin... četiri..." – pričao je Tasovac kroz smeh.

Kako je istakao, prisutni su bili zbunjeni prizorom, ali i razneženi jer je njegova sreća bila očigledna.

Informer

Predrag Tasovac i Nikola Simić u filmu "Nema problema"

- Poveća grupa ljudi umesto da beži od čoveka koji u pidžami nešto mrmlja na stranom jeziku potrčala mu je u susret, grlila se s njim, radovala, nadvikivala, pila i nazdravljala iz flaša koje su se zatim vraćale na mesto koje je valjda najlogičnije za držanje viskija, ukoliko ste u penjoaru i papučama na javnom mestu - ispod miške -pričao je Ivan Tasovac.

Interesantno je da je Predrag Tasovac bio prijatelj s nobelovcem Ivom Andrićem, koji mu je poklonio njegovo rodoslovno stablo koje je pronašao u Dubrovačkom arhivu. Zahvaljujući njemu, glumac je saznao da je španski plemić u 15. veku doplovio u Boku Kotorsku, gde se zaljubio u devojku iz plemena Tasovac i, da bi mogao da oženi, svi Tasovci su dobili špansko plemstvo!

Predrag Tasovac preminuo je u Beogradu 2010. u 89. godini.