09.08.2024.

13:37

Foto: Privatna arhiva

Zabava

Srpski sopran Dušica Bijelić gost Hoseu Karerasu 16. septembra u Sava Centru

Umetnica izvanrednog glasa i harizmatične pojave, osvojila je srca publike širom sveta svojim nastupima u prestižnim opernim kućama kao što su Kraljevska operska kuća u Londonu i Kraljevsko pozorište u Madridu. Njena kameleonska sposobnost transformacije u različite uloge i duboko razumevanje svake partiture učinili su je jednom od najtraženijih soprana današnjice, naročito u Nemačkoj, gde trenutno živi i gradi karijeru.

Studirala je pevanje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi Ljudmile Gros-Popović, a usavršavala se na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, u Operskom studiju Santa Ćećilija u Rimu i u Muzičkom konzervatorijumu Bard koledž u SAD-u. Takođe, dobitnica je pune stipendije za petogodišnje učešće u Programu za mlade pevače Danijela Feroa u Toskani.

Informer

 

Svoj operski debi imala je u Rosinijevom "Putovanju u Rems" u Madridu, a njeni nastupi u Beriovim „Narodnim pesmama“ doneli su joj prestižna priznanja i titulu jednog od "osam najvećih mladih talenata u svetu umetnosti" po izboru britanskog Independenta. Njen glas, u kombinaciji sa emotivnom iskrenošću, redovno ostavlja publiku bez daha.

Pored uloga u operama poput "Boemi", "Karmen", "Zaza", "Faust", "Rusalka", Bijelićeva se istakla i u koncertnim nastupima širom Evrope, SAD-a i Japana, a saradnja sa nekim od najpoznatijih dirigenata i reditelja dodatno je učvrstila njen status na globalnoj muzičkoj sceni.

Informer

 

Kareras i Bjelićeva će izvoditi najpoznatije arije velikih kompozitora u pratnji Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, pod dirigentskom palicom Davida Gimeneza. 

Koncert je u organizaciji Skymusic-a a ulaznice su dostupne putem besplatne aplikacije eFinity, na sajtu efinity.rs, na blagajnama Beogradske arene i Doma omladine Beograda (DOB), u Tržnom centru Rajićeva (I sprat) i na više od 1.000 Mojkiosk objekata širom Srbije.