Autor: S. Kostić

14.08.2024.

16:54

Foto: Informer

Zabava

Skandalozno! "Srpski film o NATO bombardovanju Zapad odbija da prikaže"! Bizaran razlog nam je otkrio reditelj filma "Bauk"

Radnja filma smeštena je u proleće 1999. godine u Beogradu za vreme NATO bombardovanja Srbije. Priča je prikazana iz ugla osmogodišnjeg dečaka Save koji živi sa majkom dok mu je otac odsutan jer radi na teretnom prekookeanskom brodu.

Ova drama reditelja Gorana Radovanovića u aprilu ovoe godine imala je svetsku premijeru na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Radovanović kaže da su mu to zamerili mnogi filsmki festivali u Zapadnim zemljama, u sve umešali politiku i bez ikakvog razloga srpski film označili nepoželjnim.

Informer

Reditelj Goran Radovanović

- Samim učestvovanjem na Moskovskom festivalu Zapadnom svetu ste se deklarisali kao da ste pobornik politike Vladimira Putina. To su mi otvoreno rekli mnogi direktori festivala iz Zapadnih zemalja. Politika i njihova mržnja prema Rusiji nas je odstranila od mnogih velikih festivala. To je nažalost sudbina filma "Bauk" koji je napravljen u ovom trenutku. Naš film jeste antiratni ali je uprkos tome nepoželjan u mnogim zemljama sve zbog politike koja je jeziva prema umetnosti - kaže Radovanović za Informer.

Informer

Reditelj Goran Radovanović

Goran kaže da je film naišao na odlične rekacije ruske kritike iako je prikazan neposredno posle velike tragedije koja je zadesila ruski narod.

- Film "Bauk" je prikazan samo deset dana posle jezivog terorističkog napada u Moskvi. Atmosfera u sali bila je tmurna i depresivna, a bila je i poluprazna. Međutim, kritike su posle filma bile odlične. Festival u Moskvi nam je u istom momentu i zatvorio i otvorila svet - kaže reditelj.

Informer

Miloš Biković i Jakša Prpić u filmu "Bauk"

Glavne uloge u filmu "Bauk" igraju Jakša Prpić, Vojin Ćetković, Sara Klimoska i Miloš Biković.

Film će od jeseni biti u bioskopima širom Srbije.

Jedini pravi 48. festival filsmog scenarija Gorki list održava se u Vrnjačkoj Banji od 13. do 17. avgusta.