22.08.2024.

11:29

Foto: Dragana Udovičić

Zabava

Dve premijere u Beogradskom dramskom pozorištu do kraja avgusta (FOTO)

U subotu, 24. Avgusta od 20:30h zakazana je premijera predstave "Rake", po drami  mlade autorke Sofije Dimitrijević  u režiji Dajane Josipović. Pretpremijera će biti odigrana 23. avgusta, a prva repriza 25. 8.

To je priča o generaciji koja raste u sredini čvrsto utemeljenoj na neoborivim pravilima mišljenja i ponašanja, i u kojoj je pojedinac, ukoliko pruži bilo kakav vid otpora u znak borbe za neke male, ali žive, lične ideale, osuđen na ponižavanje.

Autorsku ekipu čine dramaturg Arsenije Štimac, scenograf Itana Šestović, kostimograf Smiljka Babić i kompozitor Luka Lukić. Igraju: Jovan Simeunović, Andrija Marković, Petar Lazarević, Arsenije Arsić, Pavle Ivanović, Anja Jovanović, Mila Protić, Aleksandra Urošević, Una Rakić i Mila Lalović. 

Informer

 

Poslednjeg vikenda avgusta, 30.8. premijerno će biti izveden komad "Kavez za ptice" Nikole Stanišića, u režiji Slobodana Stankovića, takođe na letnjoj sceni od 20:30h.

U pitanju je pobednički tekst Konkursa Sterijinog pozorja za godišnju nagradu za najbolju dramu za 2023. godine, a Pozorje je i koproducent projekta. Vršnjačko nasilje glavna je tema i ove predstave, ali ne iz uobičajene vizure. Naime, pravila su jasna - počiniš zločin, odlaziš na odsluženje kazne. Ali šta se desi ako na odsluženju kazne budeš žrtva zločina daleko većeg od svog? Akteri drame su maloletni delikventi u kazneno-popravnom domu, a suprotno nameri i očekivanjima - sistem, u koji su svi verovali da će im pružiti zaštitu, ovde je još pogubniji nego za ljude na slobodi.

Dramaturg je Vanja Šević, scenograf Sonja Brdar, kostimograf  Tatjana Tatalović, a kompozitor Arsenije Arsić. Uloge tumače: Bratislav Zdravković, Rista Milutinović, Nikola Mijatović, Budimir Stošić, Stevan Smiljanić, Vukašin Jovanović i Mihailo Laptošević. Pretpremijera je 29, premijera 30, a prva repriza 31. avgusta.