Autor: Informer.rs

23.08.2024.

12:47

Foto: Informer.rs

Zabava

Ljuban Kovačević kreira politički triler: Fiktivni predsednik oživljava stvarne događaje Srbije!

Roman je intrigantan spoj stvarnih događaja i autorove mašte, pri čemu fiktivni predsednik nosi ime Marko Vukić.

Kovačević je u ekskluzivnom razgovoru za Informer izjavio: 

- Želeo sam da stvorim narativ koji odražava složenost naše političke scene, ali i da pružim čitaocima prostor za razmišljanje šta je istina a šta fikcija. Moj cilj je bio da ilustrujem kako političke odluke utiču na svakodnevni život građana, a lik Marka Vukića je sredstvo kroz koje se ta priča ispriča - kaže on.

- Pisanje ovog romana bilo je za mene putovanje kroz sopstvenu percepciju političkih promena u Srbiji. Marko Vukić, kao lik, simbolizuje moć i izazove koje nosi visoka politička funkcija. Nadam se da će čitatelji kroz njegovu priču moći da osete težinu odluka koje se donose na vrhu države - dodao je Kovačević.

On ističe važnost razlikovanja između stvarnosti i fikcije: 

- Iako su neki događaji i likovi u knjizi inspirisani stvarnim osobama i situacijama, važno je naglasiti da roman ostaje delo mašte. Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nije namenjena da bude doslovno tumačenje stvarnosti.

Autor se nada da će njegov rad pokrenuti dijalog među čitaocima o ulozi lidera u društvu i o tome kako političke igre oblikuju istoriju: "Roman je prilika da se otvori rasprava o tome šta liderstvo zaista znači u kontekstu savremene Srbije i kako različite političke strategije utiču na obične ljude.