23.08.2024.

14:51

Foto: Shutterstock/ATA images

Zabava

Ivan Karl: "Bez filmova i serija iz Srbije, Filmski festival u Sarajevu ne bi imao težinu, atraktivnost i glamur"

- Letnji pojas u Srbiji i regionu je doba godine kada se filmske smotre ređaju skoro jedna za drugom, nekad i istovremeno. Domaće festivale Filmski centar Srbije finansijski podržava nagradnim fondovima i organizovanjem radionica i panela, poput Palića, Vrnjačke Banje, Glumačkih susreta u Nišu, Interakcije u Užicu, Leskovca, Bajine Bašte, Ravnog Sela, Sombora, Novog Sada i drugih - počinje priču Karl.

A Sarajeva?

- Što se tiče regionalnih manifestacija, tu smo prisutni kao institucionalna podrška našim autorima i profesionalcima. Bili smo prvo u Slanom, zatim u Puli, gde smo sa Srpskim kulturnim centrom Istre pozdravili naše učesnike, sada smo u Sarajevu priredili prijem u čast svih srpskih filmova i televizijskih serija, a to ćemo za koji dan učiniti i u Herceg Novom. Dakle, direktno i indirektno smo svuda gde je srpski film na ovim prostorima.

Informer

 

U Sarajevu su svetske premijere imali "Majka Mara" i "Među bogovima". Da li je naša zemlja i dalje lider u regionu?

- Jeste i po broju filmova i po lojalnosti bioskopskih gledalaca domaćoj kinematografiji. Pored značajnih ostvarenja, Mirjane Karanović i Vuka Ršumovića, prikazan je "Megdan", Todora Čapkanova i producenta Alekse Balaševića, nekoliko dokumentaraca i manjinskih koprodukcija. Ono što takođe privlači veliku pažnju publike i medija jeste televizijska produkcija, u čemu je Srbija ubedljivo najjača. Prošle godine su to bile serije Telekoma Srbija, ove godine RTS. Bez filmova i serija iz Srbije ovaj i drugi programi Sarajevskog festivala ne bi imali težinu, atraktivnost i glamur kojem teže.

Informer

 

FCS opet daje nagradu kao deo "Cinelink industry days". Kakva je konkurencija ove godine?

- Dominiraju rediteljke, što se poklapa sa idejom da se na prostoru bivše Jugoslavije, uz participaciju filmskih centara od Slovenije do Makedonije, pokrene namenski fond za autorke, što je važna inicijativa koju ćemo podržati.