24.08.2024.

12:59

Foto: Promo

Zabava

Pozorišni festival "Zlatni žir" od 20. do 24. novembra u Sremskoj Mitrovici

"Iskorak" je slogan prvog izdanja festivala, koji jasno daje poruku da mladi pozorišni  umetnici imaju šansu da učine iskorak i predstave svoje umeće publici. Festival ima za cilj  promociju i podršku mladih pozorišnih umetnika, pružajući im priliku da njihov rad bude  prepoznat i podržan od strane šire publike i stručne pozorišne zajednice. 

Festival "Zlatni žir" je takmičarskog karaktera, a najboljima će biti dodeljene nagrade i  to za: po odluci stručnog žirija najbolju predstavu, najbolju glumicu i najboljeg glumca, kao i  nagradu za najbolju predstavu po izboru publike. Stručni žiri prvog festivala će činiti: glumica  Nina Nešković, dramaturg Đorđe Kosić i reditelj Đorđe Nešović. 

Informer

 

U glavnom takmičarskom programu će se naći četiri selektovane predstave: Predstava "Hamlet" u selu Mrduša donja Iva Brešana, "Usamljeni Balkan" Vanje Šević, "Bračna igra" Edvarda Olbija i Mulej Erlend Lu, a osim glavnog, prateći program sadrži radionice za mlade,  predstavu u čast nagrađenih, razgovore sa umetnicima i druge umetničke susrete. 

Svečano otvaranje festivala će označiti i početak rada Pozorišta "Dobrica Milutnović" nakon kompletne rekonstrukcije pozorišne zgrade, a koje ove sezone, u martu 2025.godine slavi 80 godina postojanja i kao jedno od najstarijih pozorišta u Srbiji, kao deo proslave jubileja,  otvara svoja vrata "neudomljenim" predstavama i mladim umetnicima koji treba da se afirmišu. 

Datum održavanja Festivala, prvobitno planiran za septembar, pomeren je zbog  rekonstrukcije pozorišne zgrade, ali će novi termin u novembru doneti još svečaniji karakter,  jer Grad Sremska Mitrovica upravo u novembru slavi Dan grada pa je čitav mesec Festival  kulture i umetnosti.