27.08.2024.

13:57

Foto: Milan Kolarski

Zabava

Dugoočekivana premijera filma "Lazarev put" 18. septembra u MTS Dvorani (FOTO)

Ova arthouse misterija, koprodukcija Srbije i Grčke, već je osvojila tri prestižne nagrade na svetskim festivalima i selektovana je na više od desetine festivala širom sveta.

Premijeri filma prethodiće poseban muzički događaj – koncert grčke vokalne solistkinje Nektarije Karanci, čiji će glas obogatiti muzički ambijent ovog jedinstvenog filmskog ostvarenja i čuvenog Vasilis Cabropulos, koji je komponovao muziku za film, izvedenu uz podršku Atinskog simfonijskog orkestra. Koncert će pružiti publici jedinstvenu priliku da se uživo upozna sa muzičkim delom koje daje dodatnu dimenziju ovoj filmskoj priči.

Informer

 

Nakon premijere u Beogradu, "Lazarev put" će biti prikazivan u bioskopima širom Srbije počevši od 19. septembra, omogućavajući domaćoj publici da uživa u ovom umetničkom delu koje spaja srpski i grčki kreativni duh. Glavnu ulogu u filmu tumači Ivan Bosiljčić, koji nas vodi kroz priču o uličnom umetniku Lazaru, zarobljenom na tajanstvenom ostrvu, u borbi protiv neobične birokratije koja mu ne dozvoljava povratak kući.

Informer

 

Osim Bosiljčića, u filmu briljiraju i Nebojša Dugalić, Žarko Radić, Judita Franković, Bojan Žirović i Ana Ćuk, doprinoseći bogatstvu likova i slojevitosti priče.

Informer

 

"Lazarev put" nije samo vizuelno i narativno iskustvo, već i duhovno putovanje. Film se dotiče univerzalnih tema kao što su potraga za smislom, iskušenja na putu samospoznaje i sukob sa neizbežnim silama sudbine. Lazarova borba da napusti ostrvo postaje metafora za unutrašnje izazove s kojima se suočavamo dok tragamo za sopstvenim identitetom i slobodom.

Informer

 

Film je sniman na autentičnim lokacijama u Novom Sadu i na grčkim ostrvima Santorini i Folegandros, donoseći jedinstvenu vizuelnu i narativnu estetiku. Jović je, takođe, najavio i objavljivanje knjige "Dnevnik Lazarevog puta", koja će obuhvatiti eseje i razgovore sa saradnicima, pružajući dublji uvid u kreativni proces stvaranja ovog filma.