27.08.2024.

21:23

Foto: informer

Zabava

"To mi je rekao otac mladića kojeg sam ubio": Radoš Bajić otkrio potresne detalje o Žarku Lauševiću: "Samo što nije zaplakao, ježim se dok govorim o tome"

Svoju poslednju ulogu odigrao je u filmu "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića koji je prikazan na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.

Tom prilikom Radoš se prisetio saradnje sa svojim kolegom koji je u ovoj ratnoj drami igrao lik po imenu Kosta i otkrio do sada nepoznate detalje sa snimanja.

Informer

Žarko Laušević u filmu "Heroji Halijarda"

Kako kaže udaljili su se jedno 200 stotine metara po Kosmaju od seta, "kao da će neko na planini da nas čuje".

Gleda me u oči, igra mu grlo i kaže: "Ja ne mogu da izgovorim ovu rečenicu". Pitam ga, zašto? "Zato što je istu tu rečenicu, baš takvu, na suđenju meni izgovorio jedan otac od jednog mladića kog sam ja ubio.To je rečenica: `Nisam ja svoju decu našao na bunjištu`". Shvatio sam, evo i sad se ježim kada se setim toga. Seo da pogledam šta da učinim, a da rečenica ne promeni smisao. I u jednom trenutku me doziva, maše i poziva me rukom. Valjda je prevario u sebi to. I kaže mi: Govorim! Uznemirim se uvek kada pričam to, ježim se od tog emocionalnog trenutka - ispričao je Bajić i dodao da je ta scena svakako ušla u film.

Informer

Radoš Bajić

On kaže da se dugo njih dvojica nisu poznavali, a kada su se čuli telefonom i kada mu je poslao scenario "Hilijarda", Žarko mu je poručuje "da je cele noći čitao spise i da pristaje bez razmišljanja.

Znalo se već tri meseca pred premijeru kakvo je njegovo stanje. Mi pričamo o svemu, a ja mu ne spominjem premijeru. Ekipa je odgledala film, a njemu je Peđa, direktor fotografije odneo neki ekran da odgleda kući šta smo uradili. Bio je oduševljen filmom i ulogom, gledao je pet puta i čujemo se mi, a on mi kaže: "Ej, Bajo, tako me zvao, da znaš, ja sam kupio odelo. Ja ućutah s ove strane, a znao sam njegovo zdravstveno stanje od doktorke Marije Zdravković, direktorke bolnice. Kaže: ja sam kupio odelo i dolazim na premijeru.I onda se desilo šta se desilo. Strašno - ispričao je Bajić.

Žarko Laušević preminuo je 15. novembra 2023. godine u Beogradu od posledica raka pluća.

Na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu posthumno mu je dodeljena nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos srpskoj kinematografiji.