03.09.2024.

11:47

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Zabava

Lečića pitali da li je u redu da igra u predstavi koja se bavi seksualnim uznemiravanjem! Slavni glumac dao brutalan odgovor

Poslednji slučaj desio se na Festivalu duodrame u Topoli kada je reditelj Luka Jovanović poslao dopis organizatorima čija je predstava "Zatvaranje ljubavi" trebalo da otvori festival.

Međutim, on je poručio da se izvođenje otkazuje zbog učešća glumca Branislava Lečiča.

"Saznali smo iz objavljenog programa da će se u ovogodišnjoj selekciji Festivala duodrame naći i predstava "Oleana" rađena po tekstu Dejvida Memeta koji govori o muškarcu na poziciji moći kojeg mlada žena optuži za seksualno nasilje. U pomenutoj predstavi igra i glumac optužen upravo za seksualno nasilje od strane nekoliko svojih koleginica koji je, osim toga, nizom javnih nastupa pokazao neprimeren odnos prema pomenutoj temi. Stoga se ovim putem javljamo sa odlukom da se predstava "Zatvaranje ljubavi" povlači iz takmičarske selekcije Festivala. Iz poštovanja prema publici i priči koju želimo da ispričamo, spremni smo da odigramo predstavu revijalno, van programa. Verujemo u pozorište zasnovano na stvaranju sigurnog i prijatnog okruženja za rad u kome će se svi akteri osećati uvaženo, dostojanstveno i poštovano. S tim u vezi, ne želimo da naša predstava bude deo takmičarske selekcije u kojoj je i predstava "Oleana", jer smatramo da bi time nenamerno podržali i dali legitimitet ponašanju koje smatramo duboko zabrinjavajućim i neprihvatljivim", stajalo je u pismu mladog reditelja, koji se oglasio u ime ekipe predstave.

Informer

 

Branislav Lečić je juče gostovao na Blic televiziji gde je govorio o ovom slučaju.

Osećam se potpuno bez veze. Ko ima pravo da sudi nekome ko nije osuđen? Neprimereno je. Išao sam samoinicijativno na poligraf, rađena je istraga i završeno je suđenje. Što se slučaja tiče, on je potpuno izmišljen. I to je dokazalo tužilaštvo i policija - rekao je odmah na početku razgovora Lečić.

U predstavi "Oleana", u kojoj igra Lečić, radi se o slučaju starijeg muškarca na poziciji moći i mlade žene koja ga optužuje za seksualno uznemiravanje.

Informer

 

Novinarka pomenute televizije je konstatovala da je njegova odluka da glumi u predstavi koja se bavi seksualnim uznemiravanjem izazvala žustre reakcije u javnosti i nametnula pitanje zbog čega je prihvatio tu ulogu. 

Zato što ja imam pravo kao čovek koji ima lično iskustvo da projektuje umetnost i da to postavi kao temu. Apsolutno je u redu da glumim. Profesionalac sam, nevin sam, nisam uopšte učestvovao u takvoj stvari. Možda je i bilo silovanja, možda je Danijela to stvarno doživela, ja čak i verujem da jeste, ali Branislav nije bio tad tamo. S kime je ona to doživela, to treba da kaže i treba da objavi. Suđeno joj je za lažno prijavljivanje - rekao je Lečić za Blic i osvrnuo se na predstavu:

Informer

Danijela Štajnfeld

Taj komad je napisan pre 35 godina i bavio se upravo tim fenomenom. Ja sam birao zajedno sa Egonom Savinom da to igram, zato što sam ja to prošao. Ja sam nevin i imam čistu savest. Nikakav problem nijedna nije imala sa mnom, ja sam monstruozno predstavljen kao "bauk" i "silovatelj". Nikada nisam bio nepristojan, niti agresivan. Ja sam ovde žrtva zapravo, ovo su sve nameštaljke i spletke koje su napravile od mene monstruma.