03.09.2024.

14:35

Foto: Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Zabava

Počela Likovna kolonija "Sićevo": Najstarija na Balkanu, osnovala je Nadežda Petrović (FOTO)

Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Emilija Ćoćić Bilić podsetila je na svečanom otvaranju da Likovna kolonija "Sićevo" nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović.

- Sa posebnim zadovoljstvom otvaramo ovu koloniju, jer je za nas ovo godina jubileja i šest punih decenija kontinuiranog održavanja sićevačke kolonije. Bilo je potrebno puno vizionarstva, zalaganja i entuzijazma da zaživi ideja koju je Nadežda Petrović imala 1905. godine kada je prvi put okupila svoje kolege ovde u selu Sićevu. Zahvaljujući tome naša ustanova baštini preko 900 slika, skulptura i novih medija koje mi čuvamo, proučavamo, brinemo o njima, povremeno ih izlažemo. Reč je o delima preko 500 autora iz naše zemlje i inostranstva - izjavila je Ćoćić Bilić.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i dr Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu kulture koji je naglasio da postoji jedinstven stav o podršci toj značajnoj kulturnoj manifestaciji.

Informer

 

- Koristim priliku da vam prenesem stav ministra Nikole Selakovića da će država Srbija i Ministarstvo kulture nastaviti da podržavaju organizaciju jedne ovakve kolonije. Ministarstvo je podržavalo realizaciju kolonije u kontinuitetu i prethodnih godina, a tako će biti i u godinama koje su pred nama - kaže rekao je Antić.

Gradska većnica Milica Paulus podsetila je na reči Nadežde Petrović da umetnici moraju biti učitelji ne samo svog naroda, nego svih naroda, ne samo svoga, nego svih stoleća, a prava umetnost mora biti učitelj, vaspitač i borac za napredak čovečanstva.

- Možemo reći da se zadatak i misija umetnika i umetnosti nisu promenili ni dan danas - rekla je  Paulus.

Informer

 

U selu Sićevo u okviru 61. saziva najstarije likovne kolonije na Balkanu narednih 10 dana boraviće devet umetnika i umetnica iz Hrvatske, Bugarske i Srbija

Učesnici Likovne kolonije "Sićevo 2024" su Nina Ivanović, Marija Bogdanović, Đorđe Stanojević (Beograd), Nikolija Stanojević, Milan Hrzanović (Valjevo), Borislav Božić (Hrvatska), Dinko Nenov  (Bugarska), Milan Ristić i Tijana Savković (Niš).

Umetnička dela nastala tokom ovogodišnje manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi novembra 2025. godine.

Realizaciju ovogodišnje manifestacije podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Od 1964. kada je obnovljen rad Likovne kolonije "Sićevo", ona se održava u kontinuitetu svake godine. Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka koja broji veiše od 900 umetničkih dela i po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija je zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije.