03.09.2024.

14:52

Foto: Novak Djurović

Zabava

Završen film o reperu Gruu: Evo gde i kada će premijerno biti prikazan

Željno iščekivan film reditelja Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija emitovaće se na petogodišnjicu od tragedije slavnog repera.

Javnost će se podsetiti, mnogi i iznenaditi, saznati nešto novo o brojnim detaljima iz života i rada Dalibora Andonova Grua

Autori Vinulović i Miškolci snimali su film dve godine bez sredstava. Iz čistog entuzijazma su izneli ovaj projekat, iako samog Grua nisu ni poznavali. Snimljeno je više od 10 sati razgovora sa preko 50 sagovornika. Koristeći se neobjavljenim arhivskim snimcima, kao i ekskluzivnim intervjuima i svedočenjima Gruovih prijatelja i saradnika - uglavnom istaknutih muzičara, sportista i kulturnih radnika, autori stvaraju narativ o čoveku koji je još u svojim ranim dvadesetim, sredinom devedesetih postavio temelje repa u Srbiji, ali i šire.

Informer

 

Film je dokumentarni omaž koji je obuhvatio više aspekata Gruove ličnosti, a poseban pečat filmu daje činjenica da nema naratora - tu ulogu odigrali su sami sagovornici.  

Priča koja se razvija i gradi mnogim novootkrivenim činjenicama i uvidima, predstavlja Grua kao čoveka koji je, vođen svojim brojnim talentima i strastima i ovenčan profesionalnim uspesima, prepoznat kao simbol značajnih kretanja u urbanoj kulturi i kulturi mladih na našim prostorima. Priče o njegovim pionirskim poduhvatima, kako u muzici, tako i u mnogim ekstremnim sportovima, potkrepljuju ne samo stav da je sebe ugradio u pogled na svet nekoliko generacija ili proživeo više od jednog života, već i da će zauvek biti tu. 

Informer

 

Lični i karijerni pečat, između ostalih, dali su menadžer Saša Dragić, DJ Munja, Juice, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, Leontina, Niggor, Bane MVP, Edin Škorić, ali i mnogi koji su sada zvezde repa, a bili su fanovi i tinejdžeri kada se ova muzika tek rađala na ovim prostorima. Sportski i košarkaški ugao dali su Duško Vujošević, Bogdan Bogdanović i Slobodan Šarenac, kulturološki Galeb Nikačević i muzički kritičar Dragan Ambrozić, uz prijatelje iz sveta ekstremnih sportova. 

- Film je dokumentarni rolerkoster i omaž čoveku koji je obeležio jednu eru i početak rađanja nove supkulture na prostorima bivše Jugoslavije. Sve što ćete videti, obuhvatiće celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju. Po utiscima posle premijere filma, čini se da je film kod mnogih koji su ga odgledali, zacementirao njegov status kao utemeljivača i "tate" repa - ističu autori i dodaju:

Informer

 

- Ceo film je zapravo i jedan "adrenalin džanki" posle kog će se mnogi zapitati - da li je Gru u jednom životu proživeo 50 života, s obzirom na to da je stigao da uz rep bude i među začetnicima brojnih ekstremnih sportova u Srbiji. Takođe, posebno mesto u filmu zauzima spona između repa i košarke, odnosno KK Partizan koji je fanatično pratio. I sami smo se tokom rada iznenadili kada smo videli kakvi su se VHS snimci pronašli na različitim stranama  - prašina sa njih je obrisana, pronašli su svoj put do digitalizacije i to je zapravo bio završni deo slagalice o Gruu. S obzirom na to da su nas mnogi u poslednjih godinu dana pitali kada će film ugledati svetlost dana i na televiziji, drago nam je što konačno imamo odgovor na to pitanje - ističu Vinulović i Miškolci, prenosi 24sedam.rs

Gru je poginuo 9. septembra 2019. godine na Dunavu u Beogradu u svojoj 47. godini života kada je vozio kajting.

Informer

 

Tog dana je duvala košava koja je pogodovala kajtingu, ali je u rano popodne vetar stao. Dok je Andonov pakovao svoju kajting opremu, iznenadni udar severozapadnog vetra je nekontrolisano uzneo njegov kajt koji ga je velikom brzinom povukao i potom nekoliko puta naglo udario o vodu. On je od ovoga za nekoliko sekundi zadobio dvostruki prelom kičme i utopio se uprkos brzoj intervenciji svojih pratilaca koji su njegovo telo čamcem dovezli do Nautičkog kluba "Zemun" gde je hitna pomoć konstatovala smrt.