Autor: S. Kostić

05.09.2024.

14:06

Foto: Kustendorf Klasik

Zabava

Prva nagrada festivala Kustendorf Klasik "Zlatna matrjoška" dodeljena je studentu violine iz Srbije (FOTO)

"Zlatna matrjoška" dodeljena je violinisti Matiji Spasojeviću sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Srebrna matrjoška pripala je pijanisti Sergeju Blaženovu, Omsko muzičko učilište "V. J. Šebalin" dok je bronzana matrjoška dodeljena saksofonisti Dmitri Šuvalovu sa Beloruske državna akademija muzike, Minsk.

Žiri je odlučio da dodeli i specijalno priznanje odseku harmonike sa Fakulteta umetnosti, Niš.

O dobitnicima nagrade festivala odlučio je međunarodni žiri koji su činili dirigent Mihail Golikov, zatim naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu, Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja, Maja Le Ru Obradović.

Informer

 

Festival je zatvoren izvođenjem jedinstvenog projekta kompozitora Aleksandra Sedlara, dramske opere "Šum šume preko polja". Pored muzike, Aleksandar Sedlar je i autor libreta dok su solisti Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sara Ristić, pod pratnjom simfonijskog orkestra i ženskog hora Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" kojim diriguje Aleksandar Sedlar.

Informer

 

Festival je zatvorio Emir Kusturica najavivši da uskoro počinje snimanje novog filma, odnosno da posle muzike vraća filmu.

Informer

 

- Poslednji roman ruskog pisca Vodolaskina, dao je jednu sliku sovjetske Rusije, gde junak Čagin sve pamti i ništa ne može da zaboravi. Njega životni zaplet uvodi u dramu, u kojoj gubi ljubav svog života jer ga angažuju kao špijuna. Najpametnija rečenica u tom romanu glasi: životna ideja je uvek jača kada je u pitanju fikcija, mnogo je snažnija od realnosti. Ona artikuliše i život pobednika i onih koji će pobediti idući put. Ne bih vas više zadržavao - rekao je domaćin i osnivač festivala Emir Kusturica.

Festival Kustendorf  Klasik zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft".