05.09.2024.

15:28

Foto: printscreen

Zabava

Nikola Rakočević o glumi i nagradama: Takmičarski duh je inspirativan, ali njegova moć nije tolika kao sloboda, razumevanje i saosećanje!

Ove prestižne nagrade prepoznale su njegovu izuzetnu glumu i doprinos filmskoj umetnosti. Nikola Rakočević bio je gost u emisiji „Uranak" na televiziji K1, gde smo imali priliku da čujemo o njegovim najnovijim projektima, inspiracijama i planovima za budućnost.

- Veoma sam srećan i zahvalan zbog ove nagrade, ali postoji jedna zamka vezana za nagrade - to je taj takmičarski duh u umetnosti - izjavio je Nikola i dodao da takmičarski duh može biti inspirativan i podstaći ljude da daju sve od sebe, ali njegova moć nije tolika kao sloboda, razumevanje i saosećanje.

Rekao je da te stvari nisu vezane za takmičenje, već za unutrašnji osećaj prema svetu i ljudima.

Nikola je dodao:

- Ovaj posao nije najvažniji na svetu, ali to ne znači da mi glumci ne dajemo maksimum. Kada shvatite da vaš rad možda nije najbitniji, ali i dalje ulažete sve što imate, tada stvarate nešto što zaista ima vrednost.

Pored toga, naglasio je da su nagrade iz Niša izuzetno značajne za glumce i otkrio je kako bira uloge.

- Nagrade su važne, ali je to komplikovano. Važno je da se prepoznaju i istaknu kvalitetne stvari koje mogu da utiču na razvoj kinematografije i umetnosti. Trudim se da ne prihvatam projekte koji negativno utiču na ljude. Gluma je deo šireg sistema, posebno u filmu, i važno je da društveni kontekst i uticaj koji imamo budu pozitivni.

Osvrnuo se i na film „Heroji Halijarda", za koji je dobio jednu od nagrada:

- Heroji Halijarda je važna priča koja se tiče naše istorije i identiteta. To je priča koja nas duboko dotiče, jer nosimo deo tog nasleđa u sebi. Bilo je zadovoljstvo raditi na filmu sa tako velikom i ozbiljnom produkcijom" - objasnio je i osvrnuo se na ostvarenje „Za danas toliko" koje donosi snažnu životnu priču.

- Svi mi maštamo o tome da budemo kao Marvelovi junaci i često mislimo da su luksuzni automobili, kuće ili neki super moćni gedžeti važniji. Naravno, nije loše imati sve to, ali zapravo, najveća super moć je ona koju već posedujemo - da volimo i da nam bude lepo - rekao je Nikola, objašnjavajući suštinu filma.

- Ovaj film mi je izuzetno drag i od početka sam verovao u njegov uspeh. Bilo mi je divno dok sam ga snimao, ali već kada sam pročitao scenario, znao sam da ima veliki potencijal. Do sada je film pogledalo preko 80 hiljada ljudi, što je daleko premašilo moja očekivanja - zaključio je Rakočević gostujući u emisiji Uranak na televiziji K1.