Autor: S. Kostić

07.09.2024.

11:20

Foto: facebook

Zabava

Preminula je od ujeda komarca daleko od svoje zemlje: Emotivno pismo koje je Mira Furlan ostavila svom sinu para dušu

Početkom devedesetih po izbijanju rata u bivšoj Jugoslaviji Mira se sa svojim surpugom, srpskim rediteljem Goranom Gajićem preselila u Ameriku.

U njenoj autobiografiji "Voli me više od svega na svetu" koja je posthumno objavljena prošle godine Mira je ispričala mnoge nepoznate detalje iz svog života.

Na početku knjige obratila se sinu Marku rečima koje su mnoge dirnule.

Informer

 

"Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao da razumeš šta se dešavalo pre tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svet iz kog su potekli tvoji roditelji? Da li uopšte želiš da znaš nešto o tome? Da li ti treba taj težak prtljag, prtljag koji tvoja majka vuče sa sobom ceo svoj život, ne nalazeći načina da ga bar začas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da "bolje razumem samu sebe" pokušavajući da detektujem skrivenu "priču" u raštrkanom, nelogičnom, haotičnom narativu svojega života?

Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s rečima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jeste), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to, Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mestu koje smo nekada napustili s užasom i u očaju.

Informer

 

Više nema sumnje da su sile koje su nas isterale iz naših domova izvojevale globalnu pobedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem. Uz to, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sećanja na daleko mesto i daleko vreme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svetu", stoji u odlomku knjige napisane na 640 stranica.

Jedna od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji i danas se pamte njene uloge u filmovima "Otac na službenom putu", "U raljama života", "Za sreću je potrebno troje". Bile su zapažene i njene uloge u serijama "Velo misto" i "Bolji život".

Na vrhuncu slave, u vihoru rata i tokom sukoba devedesetih godina karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama, gde je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama "Vavilon 5" i "Izgubljeni".

Informer

Mira u filmu "Lepota poroka"

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je odigrala glavnu ulogu u predstavi koju je režirao njen kolega i prijatelj Rade Šerbedžija. Po povratku na prostore bivše Jugoslavije Mira je glumila i u srpskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u ostvarenju "Turneja" i seriji "Vratiće se rode".

Autorka je drame "Dok nas smrt ne razdvoji" i knjige kolumni koje je objavljivala u Feral tribjunu "Totalna rasprodaja".

Mira Furlan preminula je 20. januara 2021. godine u svom domu u Los Anđelesu, od posledica groznice Zapadnog Nila koju joj je preneo zaraženi komarac.